"Ajkule" nasledile srpske "delfine"

Autor:

Reprezentacija Crne Gore drugi put u istoriji je osvojila Svetsku ligu. U finalu u Budimpešti pobeđen je domaćin, Mađarska.

"Ajkule" nasledile srpske "delfine" Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Naslednik nacionalnog tima Srbije na tronu Svetske lige je - Crna Gora!

Njeni vaterpolisti eliminisali su "delfine" u preliminarnoj fazi, stavivši tačku na petogodišnju dominaciju Srbije, da bi na završnom turniru Svetske lige u Budimpešti nanizali još šest pobeda i zasluženo stigli do trofeja.

U regularnom toku finala rezultat je bio 9:9 (2:2, 4:2, 2:3, 1:2), a nakon peteraca 4:2.

Golove za novog prvaka postigli su Ivović, Đurđić, Drašković i Brguljan, dok su za domaćina strelci bili Batori i Manherc, a stative su pogodili Vamoš i Zalanki.

"Ajkule" su bile bolje od Mađara i u grupi (12:9).

Zanimljivo je da Mađarska čeka na trijumf u Svetskoj ligi još od 2004! Posle toga su ovo takmičenje osvajali Srbija i Crna Gora dva puta, Srbija devet puta, Hrvatska jednom i Crna Gora dva puta (prethodno 2009)."Ajkule" u finalu nisu igrale igru koja ih je krasila tokom grupne i eliminacione faze Svetske lige, posebno u segmentu igrača više, ali i kao takvi su protiv odlične Mađarske, sa raspoloženim golmanom Nađom, uspeli da budu makar ravnopravni.

Momci Vladimira Gojkovića su na startu poveli 2:0, golovima Aleksandra Ivovića, ali se Batori revanširao i prva četvrtina je okončana bez pobednika.

Kraj prve i start druge deonice je bio očajan za Crnu Goru, mreža domaćina nije se zatresla 10 minuta, pa su Mađari preko Kovača i Manherca stigli do 5:3, potom i 6:4 na poluvremenu.

Gojkovićev govor tokom predaha je razbudio ekipu. Zaigrali su Crnogorci znatno bolju odbranu, racionalnije su trošili lopte u napadu, a Mađarska je skoro osam minuta bila bez pogotka. Usledilo je izjednačenje (6:6), preko Ivovića (peterac) i Draškovića, ali su na drugoj strani Vamoš i Erdelj brzo "spakovali" dva gola za 8:6.

Mišić je pogotkom za 8:7 najavio dramu u poslednjoj četvrtini, u kojoj je ovaj mladi igrač pogodio i za 8:8, nakon prečki Ivovića (dve) i Brguljana (igrač više).

Mezei je iskoristio nepažnju odbrane da donese domaćinu novo vođstvo, a minut pre kraja je Petković postavio konačan rezultat, pošto oba tima nisu iskoristila još po jedan napad.

Tako je pobednik rešen petercima...

Mađarska - Crna Gora 9:9 (2:2, 4:2, 2:3, 1:2), nakon peteraca 11:13

BUDIMPEŠTA - Bazen "Duna arena".

Sudije: Moler (Argentina), Aleksandresku (Rumunija). Igrač više: Crna Gora 10 (1), Mađarska 7 (4). Peterci: Crna Gora 1 (1)

MAĐARSKA: Nađ, Anđal, Manherc 2, Zalanki, Vamoš 1, Mezei 1, Jansik, Kovač 1, Erdelji 2, Batori 2, Bedo, Pohl, Kardoš.

CRNA GORA: Lazović, Draško Brguljan, Banićević, Petković 1, Vidović, Đuro Radović, Mlađan Janović 1, Đurđić, Ivović 3, Mišić 3, Drašković 1, Spaić, Kandić.

Povezano

Sve vesti