Slavlje u Turskoj: Ubedljiva pobeda Erdogana FOTO

Redžep Tajip Erdogan koji je 16 godina pobeđivao na svim izborima u Turskoj, sve je bliže tome da svu moć skoncentriše u svojim rukama. Prvi rezultati predsedničkih izbora pokazuju da ima većinu. Odziv - 80 odsto.

1
A- A A+

 Aktuelni turski predsednik i lider partije Pravda i razvoja (AKP) Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobedu na vanrednim predsedničkim i parlamentranim izborima.

Erdogan je istakao da ne može biti povratka sa tačke na koju su on i AKP doveli ekonomiju Turske.

"Narod nam je dao da izvršavamo predsedničke i izvršne dužnosti. Nadam se da niko neće baciti senku na rezultate i naškoditi demokratiji kako bi sakrio sopstveni neuspeh", istakao je Erdogan u svom govoru u Istanbulu.

Na ulicama Istanbula pristalice Erdogana slave. Pogledajte.

Preliminarni rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, na osnovu oko 90 odsto prebrojanih glasova, pokazuju da aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan i  njegova Stranka pravde i razvoja (AKP) ubedljivo vode u izbornoj trci.

Na predsedničkim izborima Erdogan je osvojio 52,8 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 95,1 odsto prebrojanih glasova, prenosi Rojters pozivajući se na turske medije.

Ukoliko Erdogan ostane na više od 50 odsto osvojenih glasova, on će u prvom krugu ponovo biti izabran za predsednika Turske.

Izvor: youtube/TRT World Now

Kada je reč o rezultatima parlamentarnih izbora, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 42,68 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 95,2 odsto prebrojanih glasova.

Glavna opoziciona, Narodna republikanska partija, osvojila je 22,55 odsto glasova, dok je saveznik Erdoganove partije Stranka nacionalnog pokreta (MHP), dobila je 11,28 odsto glasova, navode mediji.

Prokurdska Narodna demokratska partija osvojila je 10,94 odsto glasova, čime je nešto iznad cenzusa od 10 odsto za ulazak u parlament, pokazuju preliminarni rezultati.

Portparol glavne opozicione Narodne republikanske partije Bilent Tezdžan tvrdi da je prerano proglasiti pobedu predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na danas održanim predsedničkim izborima jer, kao navodi, glasovi iz najvećih gradova još nisu prebrojani.

Tezdžan je na konferenciji za novinare, pozivajući se na podatke te partije, rekao da će biti drugog kruga izbora, prenosi Rojters.

On tvrdi da je samo 39 odsto glasova prebrojano, a da je po tome Erdogan osvojio 51,7 odsto glasova na predsedničkim izborima. 

Na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Turskoj građani su glasali na 180.065 biračkih mesta koja su zatvorena u 17.00, prenela je turska agencija Anadolija.

Odziv birača na danas održanim predsedničkim izborima u Turskoj je 86,82 odsto, javlja državna televizija TRT.

Kako navodi, izlaznost na parlamentarnim izborima, koji se danas takođe održavaju u toj zemlji, iznosi 87 odsto, prenosi Rojters.

U Turskoj su danas prvi put istovremeno održani vanredni predsednički i parlamentarni izbori, nakon što se 16. jula prošle godine narod na referendumu izjasnio o uvođenju predsedničkog sistema vođenja države.

Erdoganova pobeda na predsedničkim izborima će biti vrhunac njegove političke karijere.

Posle današnjih izbora na snagu će stupiti ustavne reforme prema kojima Turska prelazi na predsednički sistem vlasti.

Glasao Erdogan, najavio "demokratsku revoluciju"

VUČIĆ ČESTITAO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je u telefonskom razgovoru čestitao izbornu pobedu predsedniku Turske i poželeo mu uspeh u obavljanju odgovorne dužnosti.

"Srbija daje veliki značaj istinskom prijateljstvu sa Turskom i posvećena je negovanju dobrih i čvrstih međusobnih odnosa. Nastavićemo da budemo pouzdan partner Turskoj i njenom liderstvu, koje je spremno da štiti i brani vrednosti i principe u više nego izazovnim vremenima", rekao je predsednik Srbije.

Povezano

Sve vesti