Potvrđeno: Erdogan lako, u prvom krugu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dobio je više od 50 odsto glasova na jučerašnjim izborima, saopštila je danas izborna komisija.

1
A- A A+

"Prema rezultatima, Redžep Tajip Erdogan je dobio apsolutnu većinu važećih glasova", rekao je predsednik izborne komisije Sadi Given na konferenciji u Ankari.

Ta Givenova izjava je u sedištu Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) dočekana radosnim uzvicima.

On je naveo da je u sistemu komisije do sada registrovano 97,7 odsto glasova kao i da glasovi koji tek treba da budu obrađeni nisu dovoljni da izbore odvedu u drugi krug.

Given nije iznosio tačne rezultate, ali je agencija Anadolija prenela da je turski lider osvojio oko 52,5 odsto glasova.

I Novi Pazar slavi: Turske zastave, trešti muzika

Turci su juče glasali i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima, a borba se vodila između Erdogana, koji već 15 godina dominira političkom scenom, i opozicije odlučne da ga najzad zaustavi.

Prema navodima Anadolije, AKP i njen nacionalistički saveznik MHP sačuvali su parlamentarnu većinu sa oko 53,6 odsto glasova.

Izbori su bili izuzetno važni jer su od danas na snazi ustavne promene kojima je Turska prešla s parlamentarnog na predsednički sistem vlasti, čime su šefu države značajno uvećana ovlašćenja.

PRIZNANJE IZ OPOZICIJE

Kandidat glavne turske opozicione Republikanske narodne stranke, Muharem Indže, priznao je sinoć pobedu Erdogana.

"Priznajem da je Erdogan pobedio na izborima", objavio je HaberTurk TV Indžeove reči, prenosi Tass.

Erdogan: Od šegrta, preko kalfe do velikog majstora

Aktuelni turski predsednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je prethodno pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora, na kojima je, prema još nezvaničnim rezultatima, osvojio novi mandat, ali ovoga puta sa izvršnim ovlašćenjima.

"Nacija mi je poverila odovornost predsedavanja i izvršne dužnosti", rekao je 64-godišnji Erdogan u govoru iz Istanbula, koji je prenosila televizija.

On je proglasio i pobedu Narodnog saveza, izborne koalicije njegove Stranke pravde i razvoja i male Stranke nacionalnog pokreta (MHP) na parlamentarnim izborima, navodeći da imaju parlamentarnu većinu u skupštini od 600 poslaničkih mesta.

"Nadam se da niko neće pokušati da baci senku na rezultate i naudi demokratiji, kako bi sakrio svoj sopstveni neuspeh", rekao je Erdogan.

Povezano

Sve vesti