• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TUGA: Otresaju višnje zbog cene i lošeg otkupa

Izvor Beta

Berba višanja na području opštine Merošina, kod Niša, biće završena tokom ove nedelje, a žitelji tog kraja ocenjuju je kao jednu od najgorih u poslednjih desetak i više godina.

 Merošina - Proizvođači otresaju višnje zbog niske cene i neredovnog otkupa Izvor: MONDO/Dragana Todorović
Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Predsednik opštine Merošina Bojan Nešić rekao je za agenciju Beta da je ne mali broj proizvođača odustao od berbe i krenuo da "otresa" višnje zbog niske otkupne cene i neredovnog otkupa.

Cena spala na trećinu

Otkupljivači su prošle godine kilogram oblačinske višnje plaćali 80 do 90 dinara po kilogramu, a ove godine je otkup krenuo sa 40 dinara po kilogramu, ali je posle samo dva dana cena spala na 30 dinara, a vrlo brzo i na 25 dinara.

"Na pojedinim otkupnim mestima cena je 30 dinara po kilogramu, a na pojedinim je spala na 25 dinara. Otkupa jednog dana ima, drugog dana nema, ili jednog dana ima pa dva nema", kazao je Nešić.

Prema njegovim rečima, otkupljivači pravdaju nisku cenu višanja i nerodovan otkup malom tražnjom na svetskom tržištu, nedostatkom mesta u hladnjačama, manjkom ambalaže i drugim sličnim razlozima.

Nešić je kazao da predstavnici opštine Merošina i proizvođači ove godine nisu ni pokušali da razgovaraju sa predstavnicima Vlade Srbije i otkupljivačima o višoj ceni i redovnom otkupu.

"Prethodnih godina smo probali, ali smo videli da nema svrhe. Dobijamo uvek isti odgovor, da je takva tražnja na svetskom tržištu", istakao je Nešić.

Seljaci bacili višnje na Straževačku utrinu

On je kazao da su proizvođači koji su odsutali od berbe, ovih dana krenuli da otresaju kompletan rod, kako bi zaštitili stabla od truljenja i sačuvali ih za narednu godinu.

Sa višnjicima na oko 2.000 hektara i godišnjim rodom koji dostiže 150.000 tona opština Merošina spada u najveće proizvođače višanja u našoj zemlji.

Višnjike ima 90 odsto domaćinstava, a za svako drugo domaćinstvo višnje su osnovni izvor prihoda.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Blago nama

Tuga, čemer i jad.

Kum

Pa što ne ponude Draganu J. Vučićeviću i njegovoj hladnjači ?! A da, on trenutno otkupljuje maline za 70 dinara, a ovo su višnje. Pomešah...

.

Neprocenjiva steta...Zao mi je ljudi...

special image