Trkali smo se u sportskim "minijima" (FOTO VIDEO)

Novi "mini JCW" počeo sa prodajom u Srbiji

3
A- A A+

Na raspolaganju su nam bile sportske verzije "minija" u čak pet varijanti – "mini kuper S" i "mini JCW" u hečbek i kabriolet verzijama, kao i "mini kantrimen JCW".

Za lokaciju je izabrana trkačka staza na Adi Huji, koja je, iako namenjena kartinzima, dobro poslužila i za testiranje sportskih osobina ovih moćnih malih automobila.

"Mini kuper S" ima dvolitarski turbo benzinac koji razvija 192 konjske snage, dok JCW verzije iz iste zapremine izvlače 230 "konja" zahvaljujući tvin-turbo tehnologiji. Malom JWC-u do 100km/h treba oko šest sekundi.

John Cooper Works

JCW je britanska kompanija, koju je 2000. osnovao Majkl Kuper, sin Džona Kupera, tvorca originalnog "mini kupera". Kao deo Minija, odnosno BMW-a od 2007, JCW proizvodi tjuning delove za "kuper S" i "JCW" modele.

Uz to, svi JCW modeli se odlikuju i posebnim Brembo kočnicama, koje su uticale na dizajn felni. One su čak malo ispupčene kako bi velike kočione "čeljusti" mogle da se spakuju. Ove posebne modele odlikuje i tvrđe ogibljenje.

S obzirom da smo bili na trkačkoj stazi, svi modeli su voženi u Sport modu, a na raspolaganju su bili modeli opremljeni manuelnim, odnosno automatskim menjačima.

Utisak nakon desetak krugova… "Mini kuper S" ide fantastično, ali se to mišljenje donekle menja kad sednete u neku od JCW verzija. Skoro 40 konja i jače kočnice pružaju pravi trkački osećaj na stazi.

Pored trkališta, organizatori su bili pripremili i mali poligon spretnosti, na kome smo mogli da probamo kako se "mini kantrimen JCW" snalazi na malom prostoru, odnosno između čunjeva.

I pored SUV oblika, ovaj model je jednako moćan i okretan kao njegovi manji rođaci. Stiže isključivo s pogonom na sva četiri točka, a zanimljivo je da nema maglenke jer su mu potrebni veliki usisnici za vazduh.

Čuveni kolorit je takođe specifičnost JCW modela. Za njih je rezervisana "rebel" tamno-zelena boja karoserije, koju je moguće kombinovati sa crvenom bojom krova i "trkačkim" linijama na haubi.

Pre cena ovih modela, pogledajte i kako je sve to izgledalo na Adi Huji:

Izvor: MONDO

Ako vas je ova škripa guma opčinila, krenite da brojite u desetinama hiljada evra.

"Mini JCW" u trovratnoj, hečbek verziji košta 33.190 evra, kabriolet verzija 35.990 evra, a najbrži "kantrimen" 40.790 evra.

"Kuper S" varijatne su (daleko) povoljnije – hečbek s troja vrata stoji 24.990 evra, a kabriolet 29.490 evra.

Ko voli, nek izvoli.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.