Sve što treba da znate o postnatalnoj depresiji

Autor:

Postporođajna depresija javlja se kod oko 10 do 15 odsto žena, tako da je prvo i najvažnije što treba da znate da - niste jedini. Evo šta ima da vam poruči jedna mama koja je prošla kroz to nakon rođenja svog prvog deteta.

0
A- A A+
trudnica, trudnoća, mama, majka, beba Foto: MONDO/Zora Ćirković

Kad stigne beba, ceo svet se okrene "naglavačke". Premoreni ste, mentalno i fizički, odmah posle porođaja sve vas boli, grudi i nedeljama nakon toga, sve vreme ste u strahu... Ali, ako se stvarno borite da date sve od sebe, a loš dan pretvara se u lošu nedelju, loša nedelja u loš mesec, i imate utisak da nikako da "stanete na loptu", možda patite od postporođajne depresije.

Postnatalna depresija javlja se kod oko 10 do 15 odsto žena, tako da je prvo i najvažnije što treba da znate da - niste jedini. Evo šta ima da vam poruči jedna mama koja je prošla kroz to nakon rođenja svog prvog deteta.

"Patila sam od postporođajne depresije kad sam rodila svoje prvo dete. Osećala sam se kao slabić, loša majka, kao da je moj život potpuni promašaj. I ništa što bi mi ljudi rekli nije moglo potpuno da me uteši. Ali, evo nekih stvari koje bih volela da sam tada znala..."

Vi niste slabić. Razboleli ste se, i desilo se da je u vašem slučaju ta bolest depresija. Razboleli ste se, ali to nije vaša krivica.

Možete da budete dobra majka čak i ako se užasno osećate.

Postnatalna depresija javlja se češće nego što mislite. Pogađa jednu od 10 ili 15 žena. Niste jedini.

Beba se neće sećati da vas je gledala kako plačete. Vaša beba biće sasvim ok.

Besprekorno se brinete o bebi iako se osećate užasno loše. Treba da budete ponosni na sebe.

Ako uspete da se naterate da ustanete iz kreveta, i beba je zdrava, suva i sita, ide vam odlično.

U jednom trenutku možda ćete pokušati sebe da ubedite da niste bolesni, već da ste jednostavno loša majka. To NIJE istina. To je depresija koja "progovara" iz vas. Potražite pomoć.

Biće dana kad će vam se krv lediti u žilama od straha, jer ćete misliti da gubite razum. To takođe NIJE istina.

Postnatalna depresija ne bira. Može pogoditi bilo koga. I nema veze sa tim koliko ste želeli bebu, koliko volite svoje dete, svog partnera... Nema NIKAKVE veze sa ljubavlju.

Mentalni poremećaji, uključujući i postnatalnu depresiju, nisu nešto čega bi trebalo da se stidite.

Razgovarajte sa onima koji vas vole. Žene koje pate od postnatalne depresije oporavljaju se mnogo brže uz podršku onih koji ih vole i onih koje one vole.

Niste loša majka. Razboleli ste se.

Ako se ispostavi da su vam potrebni lekovi, to ne znači da ste slabić. Da imate dijabetes, ne biste dovodili u pitanje uzimanje insulina, ako bi to bilo potrebno, zar ne? Antidepresivi ne menjaju vašu prirodu. Samo će vam pomoći da pronađete način da ponovo budete ona stara, žena koja nije patila od depresije.

Budite blagi prema sebi. Umesto da se kažnjavate i prebacujete sebi za sve ono što "ne radite dobro", odajte sebi priznanje za sve ono što radite kako treba. Na primer, za to što ustanete iz kreveta, istuširate se, obučete se, volite svoju bebu i brinete se o njoj.

Da li je vaša beba zdrava i vesela? Ako jeste, a sigurni smo da jeste, vi niste loša majka.

Oporavićete se. I kad vam bude bolje, bićete snažniji nego ikada u životu. Obećavamo.

I očevi u postporođajnoj depresiji

"Molim vas, recite mi da nisam sama"

Povezano

Sve vesti