Svaki drugi Srbin umire od srca

Srbija se trenutno nalazi na trećem mestu u svetu, posle Rusije i Ukrajine, po broju umrlih od kardiovaskularnih bolesti, rekao je u sredu na konferenciji za novinare prof. dr Miodrag Ostojić, povodom 21. septembra, Svetskog dana srca koji se ove godine obeležava pod motom "Da li znaš svoj rizik".

0
A- A A+

Srbija se trenutno nalazi na trećem mestu u svetu, posle Rusije i Ukrajine, po broju umrlih od kardiovaskularnih bolesti, rekao je u sredu na konferenciji za novinare prof. dr Miodrag Ostojić, povodom 21. septembra, Svetskog dana srca koji se ove godine obeležava pod motom "Da li znaš svoj rizik".

Dr Ostojić je ukazao na važnost prevencije koja podrazumeva kontrolu najbitnijih parametara među kojima su način ishrane i održavanje idealne težine, fizička aktivnost, psihosocijalni faktori i genetika.

On je istakao se rizici mogu smanjiti negovanjem zdravog stila života, podsećajući da pravilna ishrana podrazumeva svakodnevno konzumiranje 400 grama voća i povrća, četiri grama grama belog luka, 13 grama badema, 100 grama crne čokolade, 150 mililitra crnog vina i po 115 grama ribe koja nije tovljena tri puta nedeljno.

Dr Ostojić je podsetio i na "magični broj zdravlja", 0-3-5-140-5-3-0, koji je ustanovljen i kao moto Evropskog udruženja kardiologa.

Prvi broj, nula, odnosi se na broj cigareta koji nas vodi do zdravlja. Dakle, prvi preduslov da sačuvamo srce i mozak od infarkta i šloga jeste da ne pušimo, a sledeći broj nas podseća da svakoga dana treba da prošetamo ili prepešačimo tri kilometra. U magičnom broju je sadržana i cifra 140 - preporuka da svoj gornji krvni pritisak uvek održavamo na vrednostima ispod 140 milimetara živinog stuba. Naredni broj upućuje nas na važnost pet redovnih obroka u ishrani, u kojoj treba da budu zastupljeni voće i povrće. Dr Ostojić je podsetio i da je veoma važno da vodimo računa o nivou rizičnog holesterola u krvi, koji ne sme da pređe iznos tri. Poslednja nula u magičnom broju od nas traži da ne budemo debeli, da nemamo šećernu bolest, kao i da vodimo računa o pred-dijabetesnom stanju.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije dr Nevena Karanović je kazala da oko 57 odsto populacije u Srbiji umire od kardiovaskularnih bolesti zato što 38 odsto stanovništva konzumira duvan, 40 odsto ima povišen krvni pritisak, 17 odsto je gojazno, a 10,6 odsto ima šećernu bolest.

"Borba za zdravo srce je zadatak svih nas, od obdaništa do škole i roditelja koji decu blagovremeno treba da upozoravaju na faktore rizika koji štetno utiču na zdravlje i ukazuju na zdrave stilove života pomoću kojih se blagovremeno mogu izbeći kardiovaskularna oboljenja", istakla je Karanovićeva.

Svetski dan srca u Beogradu će biti obeležen nizom manifestacija koje obuhvataju uzimanje uzoraka krvi od građana za određivanje nivoa šećera i masti u Domu sindikata, Šetnju za zdravlje od Kalemegdana do Doma sindikata, gde će biti postavljeno sedam promotivnih štandova gde će građani moći da se informišu o prevenciji bolesti srca i krvnih sudova.

U Velikoj dvorani Doma sindikata održaće se zabavno-edukativni program u kome će učestvovati brojne poznate ličnosti među kojima su Mirjana Bobić - Mojsilović, Dragoljub Ljubičić Mićko, Cune Gojković, Zafir Hadžimanov, grupa Regina, Usnija Redžepova...

(Tanjug)
Sve vesti