• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUD DAO REŠENJE ZA KREDITE: Banka ima pravo da...

Izvor MONDO/Tanjug

Vrhovni kasacioni sud zauzeo je pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita.

 Pravnicima i advokatima će valjda biti jasno, pošto laici mogu da ovo rešenje suda tumače na različite načine.

Prema rešenju Vrhovnog suda, banka ima pravo na naplatu troškova i naknada bankarskih usluga, pod uslovom da precizira koje tačno troškove ima prilikom odobravanja i realizacije kredita.

"Odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da banci plati troškove kredita nije ništava pod uslovom da je ponuda banke sadržala jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita", navodi se u pravnom stavu najvišeg suda koji je usvojen na sednici Građanskog odeljenja VKS 22. maja.

Sude kako hoće: Sad banka dobila spor za naknadu

E sad, pošto u svakom ugovoru, ili ugovaranju, nedvosmisleno stoji dosad sporna stavka "trošak obrade kredita" ovo znači da banke imaju pravo na ovaj čudan trošak koji bi mogao da naplaćuje i svaki trgovac ("trošak izdavanja garancije na robu", recimo).

Ali u rešenju suda dalje se navodi da troškovi obrade kredita i puštanja kredita u tečaj, kao i drugi troškovi koje banka obračunava korisniku prilikom odobravanja kredita ili koji su poznati na dan obračuna i koje banka obračunava korisniku u toku realizacije ugovora o kreditu, mogu biti iskazani u procentualnom iznosu i NAPLAĆUJU SE SAMO KROZ OBRAČUN EFEKTIVNE KAMATNE STOPE.

Presuda protiv banke: NE MOŽE PROVIZIJA

Ovo bi, pak, moglo da se tumači kako traži/zagovara većina pravnika i advokata - da bankarski kredit može, kao i svaka roba, da ima samo jednu jedinstvenu cenu (a ne cen kredita, pa još obrada, pa još puštanje, pa još...) koja je u ovom slučaju iskazana kao "efektivna kamatna stopa".

Ovaj stav VKS "praktično daje uputstvo sudovima kako da postupaju u konkretnim slučajevima" povodom tužbi kojima se osporava naplata posebne naknade za obradu kredita.

Sudovi su u sličnim situacijama donosili odluke kojima su različito presuđivali bilo u korist klijenta ili u korist banke. Možda će sada praksa biti drugačija.

Komentari 30

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

lrrr

sto kaze delboy, da perut nesto vredi banke bi nam skinule skalp.

Ivan

Banka mora da plati sluzbenike, komunalije, poreze drzavi... A i da zaradi...Pa od cega ako nas ne zakolje za pare

PEĐA

@Ivan Banke u SRB ne plaćaju PDV.

special image