Zašto se javlja krvarenje u trudnoći

Autor:

Serena Vilijams kaže da je dobila menstruaciju baš pre nego što je saznala da je već u sedmoj nedelji trudnoće. I naravno, ona nije jedina kojoj se to desilo - evo šta o tome kažu stručnjaci.

Zašto se javlja krvarenje u trudnoći Foto: MONDO/Zora Ćirković

Teniserka Serena Vilijams bila je na Australijan Openu kada je saznala da je test na trudnoću pozitivan. U intervjuu za InStyle rekla je da je bila iznenađena koliko i njeni fanovi, a posebno jer supruga Aleksisa Ohanijana nije videla mesec dana i test je uradila "samo da bi ućutkala svoju prijateljicu koja je bila sumnjičava".

"Bukvalno sam pre toga dobila menstruaciju. Bila sam iznenađena kada sam videla rezultat testa, a još iznenađenija kada mi je doktor rekao da sam već u sedmoj nedelji trudnoće", rekla je Serena.

Ginekolozi ističu da nije moguće dobiti menstruaciju u trudnoći jer je menstruacija izbacivanje krvi i oljuštenog tkiva materice koje nije potrebno za trudnoću.

Ipak, to nikako ne znači da je Vilijamsova izmislila celu priču jer se prilično često dešava da trudnice krvare, ali to nije menstruacija već nešto drugo. Zapravo, posebno su sportistkinje sklone "iznenadnim" trudnoćama jer naporni treninzi utiču na redovnost ovulacije.

Ukoliko ženi izostane menstruacija, to je jedan od znakova trudnoće. Jer, nije slučajno da menstruaciju imaju samo žene koje su u reproduktivnom dobu i nisu trudne. Tokom svakog menstrualnog ciklusa, u materici se prave tanak "zid" od krvi, spreman da se tu smesti embrion i počne da raste. Ukoliko se embrion "primi" i počne da raste, taj "zid" ostaje netaknut jer kada je jaje oplođeno, hormoni šalju signal tkivu u materici da je taj zid od krvi neophodan za trudnoću. Ukoliko jaje nije oplođeno, tkivo i krv se izbacuju tokom menstrualnog ciklusa.

Evo zašto krvarenje može da se javi u trudnoći.

NAJVEROVATNIJI UZROK – IMPLANTACIJSKO KRVARENJE

"To se stalno dešava", kaže ginekolog dr Alisa Dvek. Dr Lorin Štrajher dodaje da između 20 i 40 odsto trudnica može da krvari pre 14. nedelje trudnoće.

Sudeći prema rečima dr Štrajher, to je najverovatnije bio i uzrok krvarenja o kojem govori Serena Vilijams. Ona dodaje i da se kod trećine žena javi krvarenje šest do 12 dana nakon začeća.

Nakon što spermatozoid oplodi jaje i ono postane embrion, embrion se pomera do materice i implantira se u zid materice. U nekim slučajevima, ta implantacija nije baš savršena, pa se desi da se izbaci malo krvi kroz vaginu.

U najvećem broju takvih slučajeva, javlja se manje krvarenje, daleko slabije od onog kakvo se javlja kod regularnog menstrualnog ciklusa.

Ginekolozi naglašavaju da je za bilo kakvo veće krvarenje u trudnoći važno da se odmah ode kod lekara!

DRUGI UZROCI

Pored implementacije, dr Aparna Šridar kaže da "pobačaj ili mogući pobačaj" takođe mogu da budu uzrok krvarenja. Krvarenje može da se javi iz grlića materice, materice ili vagine, a uzrok za to mogu da budu upale, polipi ili abnormalne ćelije raka grlića materice.

Vanmaterična trudnoća je još jedan od potencijalnih uzroka krvarenja u trudnoći, kaže dr Šridar. Takva trudnoća podrazumeva da je jaje oplođeno izvan materice i zbog toga ne može da preživi, ali ako se ostavi da raste tako, može da ošteti organe i da dovede do ozbiljnog krvarenja.

Pušenje, hormonski disbalans i infekcije su takođe neki od mogućih uzroka krvarenja u trudnoći.

Sportistkinje imaju neregularne cikluse i nepredvidive trudnoće

Nekolicina žena ima savršeno regularne menstruacije, koje se javljaju u isto vreme svakog meseca, krvarenje je ujednačeno i traje isti broj dana svakog meseca. Drugim rečima, kod većine žena se javljaju manje nergularnosti zbog promena nivoa estrogena, profesterona i testosterona.

Od ključne je važnosti da hormoni rade sinhronizovano kako bi ciklus bio redovan i "tačan". Ovulacija je veoma kompleksna, i zahteva određene količine svakog od tih hormona u svakoj fazi procesa. Kada hormoni ne rade sinhronizovano, dešava se da žena nema ovulaciju redovno ili se ona javlja nasumično.

U najvećem broju slučajeva, te neregularnosti su manje, ali se dešava i da žene prokrvare u bilo koje vreme tokom ciklusa zbog toga. "Izgleda kao menstruacija, a u stvari je samo krvarenje", kaže dr Dvek.

Većina sportistkinja ima blage neregularnosti u ciklusu jer tako naporni i konstantni treninzi utiču na balans hormona. Još neki uzroci neregularnih ovulacija su sindrom policističnih jajnika, ali i starost žene.

Povezano

Sve vesti