Patrijarhu Pavlu konačno spomenik u Beogradu

Autor:

Patrijarh Pavle koji je na čelu Srpske pravoslavne crkve bio od 1990. godine do smrti u novembru 2009, konačno će dobiti spomenik u Beogradu.

26
A- A A+
patrijarh pavle, grob Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Obeležje 44. poglavaru SPC-a biće otkriveno 15. novembra, na dan njegovog upokojenja, na platou ispred Crkve svetog Marka, prenosi "Politika".

U odboru za podizanje spomenika patrijarhu Pavlu su zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gradski urbanista Milutin Folić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i episkop Stefan.

Plan je da spomenik bude smešten na zelenoj površini između novouređenog dela platoa i tramvajske stanice kod Tašmajdanskog parka.

Buduća pozicija spomenika, istakli su u Komisiji za spomenike i imenovanje trgova i ulica, izuzetno dobro je saglediva iz više pravaca i simbolički je uklopljena u okruženje koje čine crkva, plato i Bulevar kralja Aleksandra.

Patrijarh je predstavljen u sedećem položaju, blago pognute glave i odiše skromnošću i duhovnošću. Spomenik će biti neznatno veći od prirodne veličine, kao što je i praksa pri izradi ove vrste obeležja, saopšteno je u komisiji.

Patrijarh Pavle postaje svetac?

Prva sednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica u novom sazivu održana je juče.

Osim inicijative za podizanje spomenika patrijarhu Pavlu, usvojeni su i predlozi za podizanje obeležja utemeljivačima srpske košarke i da se bulevar u "Beogradu na vodi" nazove po nekadašnjem američkom predsedniku Vudrou Vilsonu.

Skromni heroj Srbije - od siromaha do živog sveca

Za predsednika komisije izabrana je Andrea Radulović, prenosi Beoinfo.

Autor idejnog rešenja spomenika je vajar Zoran Maleš, koji je pre osam godina imao i izložbu posvećenu patrijarhu Pavlu.

"Život, delo, pouke i njegove misli nagnali su me da se okušam u kreiranju, ne telesnog, već duhovnog bića našeg istinskog filozofa koji nas je učio da je smisao života ljubav i sloboda neukaljana zavišću, pohlepom i mržnjom", rekao je Maleš dodajući da je pred njim bio izazov kako njegovo fizičko obličje da podredi duhu koji je isijavao mir i spokoj.

patrijarh pavle Foto: MONDO ilustracija - Mario Milojević

Podizanje spomenika blagoslovio je patrijarh Irinej, a iz SPC navode da je izbor lokacije koju je Grad predložio odličan zato što je kod crkve, u blizini parka i kod tramvajske okretnice, a poznato je da je patrijarh Pavle bio skroman i često se vozio tramvajima.

"Četrdeset četvrti poglavar Srpske pravoslavne crkve zaslužio je spomenik i na drugim lokacijama, jer je bio, a i dalje jeste sa crkvom i srpskim narodom. Obeležje njemu u čast je još jedna potvrda odlične saradnje grada i crkve", saopšteno je iz SPC.

Podizanje spomenika, čija je vrednost 50.000 evra, finansiraće "Atlas grupa".

Obeležja "svecu", kako je u narodu ovaj poglavar bio oslovljavan dok je vodio SPC, postoje u Leposaviću, Bajinoj Bašti i Trebinju, a ime patrijarha Pavla nose bulevari i ulice u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

Povezano

Sve vesti