"Bezazlene" greške koje vam uništavaju kožu

Autor:

Ako negujete kožu lica, a ipak vam se često pojavljuju bubuljice i lice vam generalno nije čisto, možda pravite ove naizgled bezazlene greške.

Genetika i određene namirnice svakako imaju veliku ulogu u pojavi akni, ali kozmetičarka Rubi Vang otkriva da i neke stvari koje nam deluju bezazleno, a koje svakodnevno radimo, uništavaju našu kožu.

Evo koje greške možda nesvesno pravite.

1. Ne čistite ekran telefona

Mobilne telefone nosimo svuda sa sobom, i u proseku ih koristimo 23 cela dana godišnje. Ali, budite iskreni prema sebi i pokušajte da se setite kada ste poslednji put očistili ekran mobilnog telefona?

"Nije prijatno zamisliti količinu bakterija koje se kriju na površini mobilnog telefona", kaže Rubi. "Onda zamislite koliko puta dnevno prislonite telefon do lica, a onda se pitate odakle vam bubuljice".

Da biste to sprečili, ona savetuje da svake večeri prebrišete ekran telefona ubrusom i alkoholom, kako biste uklonili bakterije koje se tokom dana nagomilaju.

Osim toga, možete da očistite i lice ako ste duže pričali telefonom (a kod kuće ste, naravno), tako što ćete vatu nakvasiti micelarnom vodom, savetuje kozmetičarka.

2. Ne menjate jastučnicu dovoljno često

Ako vam se akne pojavljuju na jednoj strani lica, na onoj na kojoj spavate, to je znak da bi trebalo češće da menjate jastučnicu.

"Ukoliko primećujete bubuljice na jednoj strani lica, menjajte jastučnicu na kojoj spavate češće - najmanje jednom ili dva puta nedeljno - kako biste zaštitili lice od mrtvih ćelija kože, bakterija i prljavštine koje se sakupljaju na njoj".

Osim toga, preporučljivo bi bilo da spavate da svilenoj jastučnici jer je ona bolja za kožu.

3. Ne čistite naočare

Baš kao i mobilnom telefonu, i naočarima je potrebno redovno čišćenje.

Zahvaljujući znoju, moguće je da se zatvore pore i pojave bubuljice na "mostu" nosa, sa prednje ili zadnje strane ušiju ili na delu gde naočare dodiruju obraze.

Rubi savetuje da svakog dana očistite naočare kada ih skinete, a posebnu pažnju posvetite baš tim delovima koji dodiruju kožu.

4. Previše dodirujete lice

Ponekad je teško odoleti potrebi da dodirnete lice, ali ovaj svakodnevna navika je jedan od uzroka bubuljica.

"Kada sedite naslonite glavu na ruku, dodirujete obraze dok nanosite šminku, vaše lice je stalno u kontaktu sa bakterijama koje se sakupljaju na njima. Ne samo da to povećava šanse za pojavu bubuljica, već bi oni koji su skloni crvenilu trebalo da izbegavaju dodirivanje lica kako bi sprečili zapaljenja".

5. Kosa vam neprestano dodiruje lice i telo

Slično dodirivanju lica rukama, i na vašoj kosi se nalaze bakterije koje nikako ne pomažu vašoj koži.

„"imate bubuljice duž ivice kose, to je možda znak da proizvodi koje koristite za kosu ne prijaju vašoj koži", kaže kozmetičarka.

Kada je napolju velika vlažnost, ona savetuje da kosu pokupite u rep, umesto da je pustite i držite bakterije dalje od lica.

Ukoliko imate akne na leđima, trebalo bi da nakon nanošenja šampona ili balzama, temeljno očistite kožu leđa.

6. Ne hidrirate kožu dovoljno

Ako mislite da je dovoljno da hidrirate kožu ujutru, trebalo bi da razmislite ponovo. Kozmetičarka kaže da bi bilo dobro da kožu hidrirate najmanje dva puta dnevno, a savetuje da koristite proizvod koji ne sadrži ulje već je na bazi vode.

7. Ne spavate dovoljno

To je verovatno jedna od najtežih navika koje treba da uvedete - da spavate dovoljno jer u suprotnom nanosite štetu koži (o zdravlju da i ne govorimo).

"Kada spavamo, snižava se nivo kortizola, i tada se koža podmlađuje. Ako ne spavate dovoljno, tada nivo kortizola ostaje visok, što vodi do pojave bubuljica", kaže Rubi.

Pokušajte da spavate između sedam i devet sati svake noći, kako bi vaša koža mogla da se regeneriše.

Povezano

Sve vesti