OVO će dobijati sve mame u porodilištima u Srbiji

Autor:

Svaka majka će od sada po izlasku iz porodilišta dobijati UNICEF razvojni vodič sa stručnim savetima za novorođenčad!

OVO će dobijati sve mame u porodilištima u Srbiji Foto: MONDO/Mario Milojević ilustracija

Zbog niza pitanja koje muče roditelje po rođenju njihovog deteta od sada će sve mame po izlasku iz porodilišta dobijati UNICEF-ove razvojne vodiče sa stručnim savetima za srećno odrastanje njihovih novorođenčadi, rečeno je na predstvaljanju ove brošure u Kliničko bolničkom centru (KBC) Zvezdara.

Vodiči su podeljeni u 10 razvojnih faza i biće dragocena podrška roditeljima da sve ključne trenutke isprate i eventualne probleme u razvoju deteta detektuju na vreme. 

Zahvaljujući podršci Elektroprivrede Srbije (EPS), odštampano je 35.000 paketa od po 10 brošura koje se od početka 2018. godine daju svim majkama novorođene dece u svim porodilištima u Srbiji, tokom boravka ili prilikom otpusta majke i deteta. 

Imunizacija, ishrana, rani razvoj i dojenje, interakcija roditelja i deteta, značaj učenja i igre, ali i znaci upozorenja za svaki uzrast, samo su neke od tema. 

Brošure obuhvataju sledeće faze razvoja deteta: od 0 - 1 meseca života deteta, 2 mesec, 3 - 4 mesec, 5 - 6 mesec, 7 - 9 mesec, 10 - 12 mesec, 13 - 18 mesec, 19 -24 mesec, 25 - 36 mesec i 37 - 48 mesec. 

Ivana Mišić, konsultantkinja u UNICEF-u rekla je tim povodom da je unapređenje znanja roditelja o svim ovim fazama razvoja, doprinosi boljem fizičkom i psihičkom razvoju dece. 

"Pored toga, ove brošure su i korisne i za stručnjake koji rade s roditeljima - pedijatrima, patronažnim sestrama, vapsitačima, socijalnim radnicima, psiholozima i drugim stručnjacima", napomenula je ona i zahvalila EPS-u na podršci u realizaciji projekta.

Šef odeljenja neonatologije u bolnici za ginekologiju Kliničko-bolničkog centra Zvezdara Olga Stanojlović navela je da se danas roditeji sve manje oslanjaju na tradicionalni oblike podrške učenja od starijih generacija i savete o novorođenoj deci traže iz drugih dostupnih izvora (putem interneta, savetovališta, i slično). 

Zato su, kako je istakla, UNICEF-ove brošure dragocen edukativni materijal i valjana podrška roditeljstvu u prvih četiri godine života deteta. 

Direktorka Sektora za odnose s javnošću EPS-a Zvezdana Jovanović Popović ukazala je da je za tu kompaniju projekti čiji je cilj podrška deci predstavljaju prioritet u okviru društveno odgovornog poslovanja. 

"Mi podržavamo napore Vlade Srbije i UNICEF-a, u okviru programa Razvoj u ranom detinjstvu, i zadovoljstvo nam je što smo pored podrške jačanju razvojnih savetovališta u tri grada u Srbiji, pomogli da 35.000 porodica dobije dragocene savete za praćenje svih faza razvoja dece u prvim godinama života“, navela je Jovanović Popović.

Povezano

Sve vesti