• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže i do Srbije: Gas iz Turskog toka do 2020?

Izvor Beta

Prirodni gas koji će se isporučivati preko drugog kraka gasovoda Turski tok mogao bi početkom 2020. godine da poteče kroz gasne transmisione sisteme Bugarske, Mađarske i - Srbije.

Takav rasplet povoljan za Balkan i Srbiju najavio je danas generalni direktor Gasproma, čiji je to projekat, Aleksej Miler.

Za Tursku gotovo

Prva linija gasovoda "Turski tok" će snabdevati gasom samo Tursku, dok će druga služiti za dopremanje ruskog gasa do južne i jugoistočne Evrope. Svaki krak gasovoda će imati kapacitet od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a ukupna vrednost projekta procenjena je na 11,4 milijarde evra.

"Kada Turski tok bude operativan u punom projektovanom kapacitetu, gas preko Turskog toka će moći da poteče i kroz sisteme za prenos gasa Bugarske, Srbije i Mađarske početkom 2020. godine", rekao je Miler, a prenosi ruska agencija Tass.

Miler kaže da su pomenute tri zemlje donele odluku o razvoju svojih gasnih transmisionih mreža.

Gasprom je pre dva dana nastavio sa polaganjem cevi za drugi krak gasovoda Turski tok, nakon što je u aprilu završena izgradnja prvog kraka.

Do sada su položene cevi u dužini od 1.161 kilometra, što je 62 posto ukupne dužine gasovoda.

Ruski Gasprom i turska kompanija Botas su u maju potpisali protokol o izgradnji kopnenog dela gasovoda Turski tok koji će s juga dovesti ruski gas do evropskih potrošača.

Turski tok - gde se stalo

Potpredsednik Gasproma Vitalij Markelov je nedavno izjavio da se sa Turskom pregovara o ruti drugog kraka gasovoda preko teritorije te zemlje, a zamenik izvršnog direktora Gasproma, Aleksandar Medvedev, kaže da će vrlo brzo biti doneta konačna odluka o ruti.

Prema njegovim rečima, trenutno se razgovara o dve ključne opcije u skladu sa procedurama u Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji, a kao potencijalna tržišta imenovao je Grčku, Italiju, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Prevodilac

Спасавање Ердогана од пуча је био последњи трзај америчког подухвата званог ИСИС, па сада крећу логичне последице.

special image