• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LOŠE VESTI: Štuca industrija, raste deficit

Izvor MONDO/Agencije

Industrijska proizvodnja porasla je u maju tek za 0,5 odsto na godišnjem nivou, a trgovinski deficit za čak 44 odsto.

U periodu januar-maj 2018, ukupna industrijska proizvodnja je porasla za 4,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a prerađivačka je ostvarila rast od 3,4 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Mali stoje bolje

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u maju 2018. godine, u odnosu na prosek 2017. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje veća je za 2,5 procenata, a kod prerađivačke industrije za 6,2 odsto.

Najveći uticaj na međugodišnji rast industrijske proizvodnje u maju imali su proizvodnja osnovnih metala, prehrambenih proizvoda, proizvoda od nemetalnih minerala, proizvodnja pića i proizvodnja mašina i opreme.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za maj pokazuje da je ukupna industrija ostvarila rast od 1,7 odsto, a prerađivačka rast od 2,0 odsto u odnosu na prosek 2017. godine.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u maju je bila veća za 3,4 odsto nego u aprilu, dok je prerađivačka zabeležila skok od 5,7 odsto.

Na godišnjem nivou, sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija je u maju registrovao rast od 9,1 odsto, sektor prerađivačke industrije rast od 3,4 odsto, a sektor rudarstva pad od 0,1 odsto.

Posmatrano po namenskim grupama, međugodišnji rast je u maju zabeležen kod proizvodnje kapitalnih proizvoda (6,5 odsto) i intermedijarnih proizvoda, osim energije (3,8 odsto), dok je pala proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju (1,3 odsto), energije (3,3 odsto) i trajnih proizvoda za široku potrošnju (5,8 odsto).

OGROMAN SKOK DEFICITA

Srbija je za prvih pet meseci ove godine izvezla robu za 7,98 milijardi dolara, što je za 21,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Za pet ovogodišnjih meseci u Srbiju uvezeno je robe za 10,5 milijardi dolara što je za 26,4 odsto više nego u istom periodu 2017. godine.

Spoljnotrgovinski deficit je tako dostigao 2,5 milijarde dolara, što je za 43,6 odsto više nego u istom periodu 2017. godine.

Pokrivenost izvoza uvozom je opala na 75,9 odsto, dok je u prvih pet meseci prošle godine bila 78,8 odsto.

Srbija je najviše izvozila robu u Italiju, a najviše je uvozila iz Nemačke.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Joker

A predsednik kaze da imamo suficit,ne znamo sta cemo od tolikih para :) Hm,kome verovati?! :) :)

Dubioza

@Joker ma to su krivi žuti, dosovci i Janković..........

Neggra

@Joker Spoljnotrgovinski deficit i budžetski suficit su dva različita pojma.

special image