Tanjug

KRAJ ŽELEZNIČKE: Od sutra iz Prokopa

Autor:

Svi putnički vozovi od sutra, 1. jula polaziće iz železničke stanice Beograd centar, poznatije kao Prokop, sem voza za Bar koji kreće sa stanice Topčider.

7
A- A A+
železnička stanica, zeleznicka Foto: MONDO, Bojana Zimonjić Jelisavac

  Železnički saobraćaj u Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu biće sutra potpuno obustavljen, a nova polazna i dolazna stanica za vozove u domaćem i međunarodnom saobraćaju biće Beograd Centar, u Prokopu.

Železničko službeno mesto Beograd Glavna stanica biće ukinuto sutra, a poslednji će iz te stanice večeras krenuti međunarodni voz za Budimpeštu u 21.45 časova.

"Dva para međunarodnih vozova koji saobraćaju između Beograda i Bara, od 16. juna su preusmerena u stanicu Topčider. Od 1. jula u stanici Beograd Centar dnevno će saobraćati 195 vozova, od kojih su 16 međunarodni, 56 lokalni i daljinski, 90 vozovi na liniji BG voza između Batajnice i Ovče i 33 voza na liniji BG voza između stanice Beograd Centar i Resnika", piše u saopštenju.

Navodi se da će prvi put pet vozova dnevno saobraćati između centra Beograda i Vršca kao i da je stanica "Vukov spomenik" potpuno pripremljena da od sutra kroz nju dnevno prolazi 90 vozova na liniji Batajnica - Ovča i 10 vozova na liniji Beograd Centar - Vršac.

voz vozovi putnik putnici pruga železnice vagon peron stanica Foto: MONDO/Mario MilojevićVoz za Bar će privremeno ići sa stanice Topčider zbog ukrcavanja automobila na voz, a u planu je da polazi iz Zemuna gde treba da bude završena stanica, kao trajno rešenje za polazak barskog voza.

Bivša zgrada Železničke stanice u Beogradu, izgrađena 1884. godine, postaje Istorijski muzej Srbije.
Muzejsko-turistički voz "Romantika" poslednji put će danas krenuti za Sremske Karlovce sa stare Železnicke stanice, a polazak je planiran u 9.30.

A SAD ADIO: Ispraćen poslednji voz za Bar

Poslednji voz iz Beograda sa stare Železničke stanice otišao je za Bar 15. juna uveče, a ispraćen je uz pesmu "A sad adio".

Prvi voz ka Baru iz Beograda krenuo je 30. maja 1976. godine, a samo dva dana ranije, tom prugom prošao je "Plavi voz" u kome su se vozili Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka.

Povezano

Sve vesti