Kako da se rešite podočnjaka

Autor:

Jednostavan "test" od 10 sekundi će vam otkriti zbog čega imate izražene podočnjake.

4
A- A A+

Koliko puta ste se pogledali u ogledalu i zapitali se da li ćete ikada izgledati sveže i odmorno?

Bez obzira na to koliko kafe popijete, oči vas uvek "odaju". Tamni kolutovi oko očiju nisu prijatan prizor, nije ih uvek lako ni "zamaskirati", a često ni dobrih osam sati sna nije dovoljno da ih se rešite.

Da biste znali kako da se izborite sa podočnjacima, morate prvo utvrditi šta im je uzrok. Podočnjaci i otečenost kapaka najčešće se javljaju iz dva potpuno različita razloga, i samim tim zahtevaju različit pristup rešavanju problema.

Na sreću, postoji jednostavan test koji možete da uradite da biste utvrdili šta je uzrok vašeg problema.

"Postoje dve kategorije podočnjaka, u određenim slučajevima u pitanju je pigmentacija kože, u drugim, koža je tu jako, jako tanka i prozirna, toliko da se kroz nju vide tamije vene i potkožna masnoća… to su dva različita problema", kaže dermatolog iz Njujorka dr Denis Gros, prenosi britanski "Miror".

Da biste odredili uzrok vašeg problema, potrebno je samo da izvedete jedan mali test.

"Treba da nežno uhvatite kožu ispod oka i blago je 'podignete'. Kad je podignete, posmatrajte šta se dešava sa podočnjacima. Ako se boja ne menja, i podočnjaci ostaju 'sivkasti', to znači da je primarni problem pigmentacija. Ali, ukoliko boja postane 'normalna' kad malo podignete kožu, onda podočnjake imate jer vam je koža oko očiju jako tanka i samim tim 'providnija'", kaže dr Gros.

Ukoliko je u pitanju pigmentacija, to znači da se u ovoj osetljivoj zoni skuplja više melanina, a taj problem možete ublažiti koristeći proizvode za negu kože oko očiju koji sadrže retinol i/ili vitamin C.

Ali, ako je u pitanju prosto tanka, providna koža, ne možete mnogo toga da uradite, osim da nađete proizvod kojim ćete prikrivati podočnjake koji najviše odgovara vašem tipu kože.

Malo mogu da pomognu i proizvodi za negu koji sadrže hijaluronsku kiselinu, i vitamin C, ali ne očekujte čuda.

Evo zašto vas "muče" podočnjaci

Povezano

Sve vesti