Alarmantno: Kiša "ubija" letinu

Autor:

Česte i obilne padavine odložile su početak žetve u Jablaničkom okrugu čak za dve nedelje, a očekivani rekordni prinosi spali su na prosečne od 4,5 tona po hektaru.

0
A- A A+
kiša, brankov most Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Savetnica za ratarstvo i povrtarstvo u Poljoprivredno-savetodavnoj stručnoj službi (PŠ) Leskovac, Jelena Stojiljković, kaže da je žetva trebalo da počne 25. juna.

"Zbog obilnih padavina žetva je odložena jer je pšenica polegla, a tlo je mokro. Ukoliko padavine prestanu, početak žetve se očekuje tek za pet do sedam dana, dok se vlaga zrna ne spusti na 14 procenata", rekla je Stojiljkovićeva.

Vrućine "ubile" kukuruz, suncokret, soju...

Pšenica je u Jablaničkom okrugu posejana na površini od 22.500 hektara.

U prvom tromesečju ove godine očekivao se rekordni prinos, međutim, kasnije su grad, vetar i kiše pokvarila ta očekivanja, pa će ovogodišnji prinosi biti na nivou prosečnih.

OPET UPOZORENJE - pljuskovi uveče

"Za sada tehnološki kvalitet zrna pšenice nije ugrožen, ali ako potraju ovakve vremenske prilike biće alarmantno jer će hektolitar pasti ispod dozvoljenog minimuma, što znači da pšenica ne bi bila pogodna za ishranu ljudi", rekla je Stojiljkovićeva.

Ona apeluje na poljoprivrednike da posle žetve ne spaljuju strnjišta već da ih zaoru.

Paljenje biljnih ostataka je, kako je rekla, zakonom zabranjeno, a pored toga, njime se kvari struktura zemljišta i uništavaju mikroorganizmi.

Povezano

Sve vesti