Tanjug

GLADNI, promrzli, ali ŽIVI: Spasena deca iz pećine

Autor:

Drama koja je pretila tragičnim krajem je okončana. Spasilački timovi na Tajlandu pronašli su danas 12 dečaka i njihovog trenera fudbala koji su preživeli devet dana zarobljeni u poplavljenoj pećini.

4
A- A A+

Tajland, ali i dobronamerni svet može da odahne - deca su pronađena živa i zdrava. Posle devet dana teške potrage kroz poplavljeni lavirint pećina u Tajlandu, akcija je uspešno okončana.  

Guverner provincije Čijang Rai istakao je da su oni nađeni unutar pećinskog kompleksa "sa znacima života".

"Ronioci tajlandske mornarice pronašli su svih 13 nestalih, i davali su znake života", rekao je novinarima guverner Narongsak Osotanakorn, prenosi Rojters.

Posle nekoliko sati grozničave akcije spasilaca, kojima su se priključile specijalizovane ekipe iz više zemalja sveta, stiglo se do dece koja su izgledala strađno ali, što je najglavnije, bili su živi.

Izvor: Youtube/ABC7

Dečaci, starosti od 11 do 16 godina, i njihov 25-godišnji trener ušli su u pećinu Tam Luang Nang Non 23. juna.

Oni su nestali nakon završenog treninga, a njihovi bicikli, ruksaci i patike nađeni su ostavljeni ispred pećine.

Otkako je 13-člana grupa nestala u pećini Tam Luang, pokrenuti su međunarodni napori potrage za njima.

U Tajlandu i dalje drama: Ronioci traže decu

Ranije danas, ronioci su napredovali u kretanju kroz ključni prolaz unutar te poplavljene pećine na severu Tajlanda.

Tajlandske specijalne jedinice Foke saopštile su na svom nalogu na Faceboku da su ronioci u nedelju uveče stigli do krivine, gde se prolaz dug jedan kilometar deli na dva pravca.

Cilj ronioca je bio da stignu do peščane komore na višem terenu u pećini, gde su verovali da je grupa na bezbednom, preneo je AP.

Veruje se da su jake kiše, koje su poplavile ključne prolaze, "zarobile" u pećini decu i trenera i onemogućile potragu za njima.

Pored ronioca, spasilački timovi radili su na ispumpavanju vode i preusmeravanju podzemnih voda.

Izvor: Youtube/CGTN America

U potragu su se, pored tajlandskih specijalnih jedinica "Foke", uključili britanski stručnjaci za ronjenje u pećinama i američki tim od 30 stručnjaka, ali je gotovo konstantna kiša ometala potragu.

Povezano

Sve vesti