Listerija u povrću - sve što treba da znate

Autor:

Zbog kukuruza šećerca koji proizvodi kompanija "Grinjard" u Mađarskoj, izbila epidemija listerija u pet evropskih zemalja. "Politika" piše da, prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede nije bilo uvoza spornog šećerca u Srbiju.

Listerija u povrću - sve što treba da znate Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

U pet evropskih zemalja bakterijom listerija monocitogenas dosad je zaraženo najmanje 47 ljudi, a devetoro je umrlo. Zamrznuti kukuruz šećerac iz fabrike multinacionalne kompanije "Grinjard" u Mađarskoj, koja se nalazi oko 60 kilometara od srpsko-mađarske granice u gradu Baja, verovatno je glavni uzrok epidemije. Zaraza je pogodila Finsku (sa 23 prijavljena slučaja), Britaniju (sa 11), Švedsku (sedam), Dansku (četiri) i Austriju, u kojoj je obolelo dvoje.

Nadležni, međutim, sumnjaju da je stepen epidemije potcenjen, jer smrznuto povrće ima dug rok trajanja, a mogu da se očekuju i novi slučajevi, s obzirom na to da je period inkubacije do 70 dana.

Ima li razloga za brigu potrošača u Srbiji?

"Politika" piše da naša zemlja takođe uvozi smrznuto povrće iz Mađarske. U 2017. godini, uvz je vredeo oko 287.000 evra, dok smo u prvih pet meseci, kupovinom vrednom 313.000 evra, već nadmašili prošlogodišnji uvoz. U ovom periodu, iz te susedne države nabavljeno je oko 10 tona smrznutog kukuruza šećerca.

Na deklaracijama ovih zamrznutih proizvoda u specijalizovanim radnjama, na providnim kesama često ne piše ime proizvođača, već samo firme koja pakuje robu u Srbiji. Da li postoji mogućnost da je povrće dolazilo iz fabrike "Grinjard" u Mađarskoj? U ministarstvu poljoprivrede kažu da, prema prvim informacijama, nije bilo uvoza spornog kukuruza iz ove fabrike.

Kompanija je saopštila da je obustavila proizvodnju, a nadležni utvrđuju na koji je način došlo do kontaminacije.

Šta je listerija

Listerioza je ozbiljna infekcija koja nastaje unošenjem hrane kontaminirane bakterijom Listeria monocytogenes. Najveća je opasnost od zaraze sirovim povrćem, mesom, nepasterizovanim mlekom i mlečnim proizvodima, nekim obrađenim proizvodima, na primer, mekim sirevima.

Simptomi listerije su najčešće groznica, bolovi u mišićima, mučnina, proliv,  glavobolja, ukočenost u vratu, zbunjenost, gubitak ravnoteže, konvulzije.

Dijagnoza zazrazom listerije se postavlja na osnovu laboratorijskih nalaza – iz krvi, urina, likvora, stolice...

Listerioza se leči antibioticima, ali ovu zarazu ne treba shvatati olako jer je stopa smrtnosti među zarađenia između 20 i 30 odsto.

Prevencija

Sve nadležne evropske institucije su upozorile potrošače da se drže uputstva proizvođača za pripremanje kukuruza šećerca. Britanska agencija za bezbednost hrane je apelovala da se povrće kuva pre upotrebe, čak i ako se koristi za pravljenje smuti napitka.

Bakterija opstaje i u frižideru

Evropska agencija za bezbednost hrane EFSA je početkom ove godine upozorila da se povećava broj ljudi zaraženih listerijom, i to zbog konzumiranja sveže, kao i pripremljene hrane.

Najosetljivi su potrošači stariji od 75 godina i žene između 25. i 44. godine, a posebno trudnice. Ovom trendu, kažu stručnjaci, doprineo je rast potrošnje gotove hrane.

Većina ljudi je obolela nakon konzumiranja hrane poput dimljene ribe, pripremljenog mesa, kao i mekiih i polutvrdih sireva. Do pojave oboljenja dovodi i konzumiranje pripremljenih salata - navodi se u izveštaju EFSA.

Kada je o povrću reč, najčešće se javlja kao posledica konzumiranja svežeg kupusa, zelene salate, celera, paradajza, krastavaca, rotkvica...

Stručnjaci objašnjavaju da se, za razliku od svih ostalih patogena, listerija razmnožava i na temperaturama na kojima se hrana čuva u frižideru. Karakteristično je to što može da izazove meningitis.

Povezano

Sve vesti