RAT SUPER SILA: Kina i Rusija uzvraćju Americi

Trgovinski sukob Amerike i Kine, dve najveće ekonomije u svetu, eskalirao je stupanjem na snagu novih američkih carina vrednih milijarde dolara. I Rusija uvodi dodatne takse na niz američkih proizvoda.

Frankfurter algemajne cajtung (FAZ), pored te ocene, prenosi i stav kineske vlade da su SAD pokrenule najveći trgovinski rat u istoriji.

U SAD su stupile na snagu nove carine za kinesku robu u vrednosti od 34 milijarde dolara, a Peking je na to hitno odgovorio protivmerama na robu uvezenu iz Amerike.

Vašington je uveo nove carine od 25 odsto za 818 proizvoda iz Kine,pre svega tehničke proizvode koji su u Americi rasprostranjeni, navodi FAZ u tekstu o ekonomskom sukobu dve super sile.

Kineska vlada je odmah uvela nova carinska opterećenja na američke poljoprivredne proizvode, automobile i sirovu naftu.

Sprema se svetski trgovinski rat!

U tom trgovinskom sukobu pogođeni su i nemački proizvođači automobila, BMW i Dajmler, koji imaju proizvodnju u SAD, ukazuje FAZ i navodi da je kineskim protivmerama obuhvaćeno
545 američkih prozvoda.

Kinesko Ministarstvo trgovine optužilo je američku stranu da je prekršila pravila Svetske trgovinske organizacije i da dodatne carine prete globalnom trgovinskom sistemu i ugrožavaju oporavak svetske privrede, kao i interese kompanija i potrošača.

Nemački list konstatuje da se ne vidi kraj trgovinskom sukobu SAD i Kine i ukazuje na izjave Donalda Trampa da su uvedene carinske mere samo početak.

Predsednik SAD  juče je rekao da će dodatne američke takse na kinesku robu vrednu 16 milijardi dolara stupiti na snagu za dve nedelje.

Posle toga, neprijateljski potezi mogli bi da postanu intenzivniji.

Tramp je najavio da su SAD spremne da uvedu takse i na uvoz kineske robe vredne 200 milijardi dolara, a potom i 300 milijardi dolara, ako Peking ne pristane na američke zahteve i nastavi s kontrapotezima.

Time bi mogla da bude pogođena kineska roba u ukupnoj vrednosti od 550 milijardi dolara, a Kina je prošle godine izvezla u SAD robu vrednu 506 milijardi dolara.

I RUSIJA SE PRIKLJUČILA

I Rusija je danas saopštila da uvodi dodatne takse na niz američkih proizvoda, kao odgovor na carinske barijere SAD na čelik i aluminijum i u kontekstu globalnog trgovinskog rata.

"Mere kompenzacije se preduzimaju u vidu dodatnih carinskih taksi na uvoz i kreću se od 25 do 40 odsto cene robe", izjavio je ruski ministar ekonomije Maksim Oreškin u saopštenju.Dekret s novim merama potpisao je premijer Dmitrij Medvedev.

Nove mere trebalo bi da obezbede 87,6 miliona dolara ruskim kompanijama, što samo delimično nadoknađuje štetu od 537,6 miliona dolara koja je posledica američkih mera, rekao je ministar.

SAD su u martu uvele takse na uvoz čelika i aluminijuma, od 25, odnosno 10 odsto, i odnose se na sve zemlje koje izvoze u SAD.

Povezano

Sve vesti