MONDO/Agencije

Ivica Dačić ide u Severnu Koreju!?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je dobio zvaničan poziv da poseti Severnu Koreju s kojom Srbija 70 godina ima diplomatske odnose.

5
A- A A+

''Do pre nekoliko meseci svi bi me napali zbog te posete, posebno iz Evropske unije kojoj sam na meti jer im se ne sviđa ono što radim oko Kosova. Ali, ako može (američki državni sekretar Majk) Pompeo da ide, zašto ne bih i ja'', rekao je Dačić gostujući na TV Pinku.

On je podsetio da Severna Koreja nije priznala nezavisnost Kosova i da su sa tom zemljom pre 70 godina uspostavljeni diplomatski odnosi.

''Znamo kakav je Tito imao doček u Pjonjangu. S druge strane, mi nećemo da radimo ni protiv koga, možemo samo da pružimo usluge da pomognemo dođe do mirnog rešenja svih problema'', istakao je Dačić.

Ministar je najavio niz diplomatskih aktivnosti ovog leta, a među prvim učešće s ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem na Samitu Zapadnog Balkana u Londonu 9. i 10. jula.

Severna Koreja uklanja zvučnike za propagandu

Krajem jula očekuje ga i poseta Vašingtonu gde će učestvovati na Konferenciju o religijskim slobodama, a sa premijerkom Anom Brnabić prisustvovaće i obeležavanju stogodišnjice podizanja srpske zastave na Beloj kući u znak poštovanja prema srpskim žrtvama u Prvom svetskom ratu.

Upitan da li su tačni napisi o poseti američkog, ruskog i francuskog predsednika Beogradu u novembru, povodom obležavanja oslobađana srpske prestonice u Prvom svetskom ratu, Dačić je rekao da je pitanje kako će se taj datum obeležavati u tim zemljama.

''Ukoliko se poklapaju termini, moguće je da se to neće dogoditi. Ali zašto da ne, bio bih zadovoljniji kada bi se tema Kosova pokretala u tim krugovima. Moram da kažem da danas postoji mnogo veće razumevanje za sve ove probleme i moguć način rešavanja nego pre sedam-osam godina'', rekao je Dačić.

Povezano

Sve vesti