Nije svaki kupaći bikini...

Autor:

Iako mi skoro svaki dvodelni ženski kupaći kostim nazivamo bikinijem, evo koje "uslove" kupaći treba ispunjava da bi se mogao nazvati bikinijem.

0
A- A A+
modna revija, kupaći, kupaći kostim, manekenka Foto: Mondo/Goran Sivački

Modni dizajner Lui Rear napravio je prvi bikini 1946. godine. Možda mislite da su današnji kupaći kostimi sve manji, ali prema izumitelju bikinija, takvi i treba da budu.

Kada je 1946. godine ovaj francuski dizajner napravio prvi bikini, njegova zamisao je i bila da bude malen i da ne sakrva previše. Da budemo precizniji, Rear kaže da je "pravi test" koji kupaći mora da prođe da bi se mogao nazvati bikinijem - da može da se provuče kroz prsten.

Iako se tada već nosio dvodelni kupaći kostim, ali je donji deo bio znatno skromniji - imao je nešto poput suknje preko gaćica - Rear je otišao korak dalje i komad materijala koji je sakrivao genitalije i zadnjicu povezao tankom pertlom.

Bikini je tada smatran veoma provokativnim komadom i mnoge manekenke su odbijale da obuku. Zbog toga je dizajner imao poteškoće, ali je na kraju egzotična plesačica Mišelin Bernardini prihvatila izazov, pošto "nije imala problem da se pojavi golišava u javnosti".

Prvi bikini bio je upakovan u veoma malu kutiju, poput današnjih kutijica za nakit.

Inače, bikini je tada smatran toliko provokativnim da je bio zabranjen u Belgiji, Italiji, Španiji i Austriji. Smatra se da je bikini postao prihvatljiviji i popularniji nakon što je šezdesetih godina prošlog veka Brižit Bardo uslikana u cvetnom bikiniju na plaži.

Povezano

Sve vesti