Znate li pravu priču o tvorcu Spajdermena?

Autor:

I ne, ne mislimo na Stena Lija!

Sten Li idejni je tvorac mnogih kultnih junaka iz stripova, ali su njihovi likovi nastali u crtačkom bloku Stivena Ditka.

Iako je nacrtao legende kao što su Spajdermen, Doktor Strejndž, Zeleni Goblin, Gušter i Kapetan Atom, Ditko je bio izuzetno povučen i odbijao je da se pojavljuje na promotivnim dešavanjima, kao i da daje intervjue.

DOKTOR STREJNDŽ: Recenzija

Policija u Njujorku saopštila je da je autor voljenih likova iz stripova, kasnije pretočenih u crtaće i filmove, preminuo u svom stanu u 91. godini. Smrt je nastupila usled infarkta, a umetnik je pronađen tek nakon nekoliko dana.

Interesantno je da je Ditko, posle niza godina na mestu ekskluzivnog autora "Čudesnog Spajdermena", 1966. napustio Marvel i nikada se nije vratio, niti objasnio zašto je otišao. Li je u vreme njegovog odlaska rekao da je Ditko postao naporan jer je mislio da je "najveći genije" u Marvelu, i čak je diktirao i kako će priča ići, umesto da "samo" crta.

Sten Li - tužba od MILIJARDU dolara!

Izvori iz industrije stripova potvrđuju da je bilo kreativnih razlika između Lija i Ditka, ali dodaju i da je problem bio više "filozofske" prirode. Ditko je postao sledbenik objektivizma, verovanja koje je propagirala Ajn Rant, a koje nalaže odvajanje stvarnosti od svesti, izražena individualna prava i traženje sopstvene sreće kao najviše moralne vrednosti. Navodno, i zbog ovih stavova Li i Ditko su se svađali i na kraju prekinuli saradnju. Svoje ideje na koje je objektivizam izvršio veliki uticaj Ditko je kasnije pretočio u nekoliko manjih strip izdanja, objavljenih nezavisno od velikih kuća.

Ditko je, navodno, učestvovao i u stvaranju likova za "Moćne rendžere", a 2012. je javno izjavio da nije dobio ni centa na ime autorskih prava od četiri filma o Spajdermenu. Marvel se nije oglašavao, mada su komšije crtača pričale da mu poštom ipak stižu čekovi od te kuće. Kada je pravljen film "Doktor Strejndž", producenti su izjavili da ga svesno nisu kontaktirali, znajući da neće biti dobrodošli.

"Holivud riporter" prenosi da je Ditko nastavio da crta do smrti, a među njegovim poslednjim delima je "Nepobediva Devojka Veverica", strip koji izlazi od 2015. i već je stekao kultni status među ljubiteljima Marvela.

Povezano

Sve vesti