Zabranite kravate! (ANKETA)

Autor:

Zauvek. Neudobno je, u najvećem broju slučajeva izgleda smešno i smanjuje produktivnost na poslu.

9
A- A A+
kravata odelo košulja Foto: MONDO, J.D.

  Kravate su deo standardne "uniforme" muškaraca koji rade kancelarijske poslove, od onih u kol-centrima, preko zaposlenih u bankama, do visokih pozicija u velikim kompanijama.

Ali, rezultati nove studije pokazali su da je ovaj modni detalj zapravo štetan, jer umanjuje njihove poslovne sposobnosti pošto pritisak na krvne sudove u vratu koji čvrsto vezana kravata vrši smanjuje dotok krvi, a samim tim i kiseonika do mozga.

Dobar dotok krvi u mozak je od ključne važnosti za moždane funkcije, jer omogućava neometanu komunikaciju neurona, prenošenje poruka i donošenje odluka koje omogućavaju brze reakcije, u skladu sa situcijom u kojoj se osoba nalazi.

Malo istraživanje sprovedeno u Nemačkoj u kojem je učestvovalo 30 mladih muškaraca pokazalo je značajan pad moždanih funkcija zabeležen snimanjem magnetnom rezonancom, ukoliko su ispitanici imali vezanu kravatu. Smanjenje cirkulacije iznosilo je čitavih 7,5 odsto.

Iako pad protoka krvi od 7,5 odsto neće imati neke očigledne simtome, stručnjaci upozoravaju da je i to dovoljno za smanjenje kognitivnih funkcija, prenosi "Dejli mejl".

Ranije istraživanje pokazalo je da nošenje kravate utiče i na skok očnog pritiska.

Ali, pitanje je da li će bilo šta, pa i rezultati naučne studije biti dovoljni da promene našu sliku "društveno poželjnog" izgleda i ponašanja…


Da li znate ko je prvi počeo da nosi kravate?

Tagovi:

Povezano

Sve vesti