Incidenti u Ulcinju: Albanci vs Amfilohije!

Grupa od dvadesetak Albanaca predvođena Hadžijom Sulejmanijem, odbornikom ulcinjske Demokratske partije, jutros je pokušala da spreči mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da služi liturgiju u Ulcinju.

77
A- A A+
Amfilohije Foto: MONDO/Anto Baković

Albanci predvođeni odbornikom ulcinjske vladajuće koalicije pokušali su da onemoguće prilaz crkvi, pa je policija obezbedila dolazak, ali ne na temelje Crkve svetog Jovana Krstitelja na Svaču gde je bilo planirano da se služi liturgija, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Sulejmani je rekao da su mitropolit Amfilohije, sveštenstvo i vernici "došli da osvajaju" i da on, kao Albanac muslimanske vere, to neće da dozvoli, jer "Crkva nije Mitropolijina i da, iako ne zna čija je, zna da nije njena".

"Albanci u Crnoj Gori žele veliku Albaniju"

Na pitanje mitropolita Amfilohija kako to da se kao musliman meša u pitanje Crkve, Sulejmani je odgovorio da je on prvo Albanac, navodi se u saopštenju Mitropolije.

Albanci grade autoput ka Ulcinju (VIDEO)

Nakon guranja, rasprave, negodovanja pravoslavnih vernika, policija je obezbedila da mitropolit Amfilohije, sveštenstvo i narod dođu do Crkve, ali ne na temelje hrama gde je trebalo da bude služena Sveta arhijerejska liturgija.

Mitropolit crnogorsko-primorski služio je na kraju liturgiju u neposrednoj blizini ostataka Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču.

Uprava policije Crne Gore saopštila je da je policija zabranila predstavnicima Mitropolije crnorgorsko-primorske da služe na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja na Svaču kod Ulcinja, jer skup nije blagovremeno prijavljen, zbog obraćanja Ministarstva kulture - Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog saveta Albanaca, i zbog toga što su postojale operativne informacije da može doći do narušavanja javnog reda i mira

U saopštenju se navodi da su zbog toga policijski službenici jutros obezbeđivali ovaj lokalitet i nisu dozvolili da bude služena liturgija, pa je Amfilohije služio na dvadesetak metara udaljenosti od ove lokacije.

Povezano

Sve vesti