Ishrana - zdrave kombinacije namirnica
MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

  Ako imate osećaj da bi trebalo nešto da promenite u načinu ishrane, otkrivamo vam nekoliko "trikova" koje nutricionisti preporučuju jer nam omogućavaju da bolje iskoristimo sve zdrave nutrijente iz namirnica koje koristimo.

Nije lako odupreti se starim navikama, a to važi i za kombinovanje hrane, ali ništa vas ne košta da probate neke nove ukuse. Možda vam se dopadne, a sasvim sigurno učiniće vaše obroke zdravijim.

Nutricionista Lusi Džons za "Dejli mejl" je otkrila koje namirnice najbolje "rade" zajedno, ali i još neke korisne kuhinjske "trikove".

Paradajz i avokado

Ova kombinacija pojačava apsorpciju fitonutrijenta likopena koji se u velikim količinama nalazi u paradajzu, a dragocen je za dobar vid, između ostalog.

Povrće skuvajte odvojeno, pa ga dodajte u jelo koje spremate

Kad pravite sos za bolonjeze recimo, ili bilo koji sos od paradajza, prvo skuvajte šargarepu, a zatim je dodajte u sos. Kuvana šargarepa sadrži više karotena nego sirova, a karoten se pretvara u vitamin A koji je važan za vid i dobar imunitet.

Uz tamnozeleno povrće pijte sok od sveže ceđene pomorandže

Vitamin C iz soka će vašem organizmu omogućiti da bolje iskoristi gvožđe kojim je bogato tamnozeleno povrće kao što je recimo spanać ili brokoli.

Majonez zamenite grčkim jogurtom

Umesto da u sendvič dodate majonez, stavite malo grčkog jogurta. Ima manje masti, više proteina, kalcijuma i vitamina B12, a sadrži i probiotske kulture koje su važne za dobro varenje.

Jedite ribu uz jogurt sa nižim sadržajem masnoće

Vitamin D iz ribe će organizmu pomoći da bolje iskoristi kalcijum iz jogurta.

Ovsenu kašu pripremajte sa mlekom, a ne sa vodom

Uvek kombinujte integralne žitarice sa mlekom, da biste pojačali unos kalcijuma koji je važan za zdrave kosti i zube. A ako u kašu dodate malo bobičastog voća koje je odličan izvor vitamina C, olakšaćete apsorpciju gvožđa iz integralnih žitarica, koje je važno za dobru krvnu sliku i snažan imunitet.