Englezi još pamte šamar Hrvata

Autor:

Englezi su uspešniji, ali ih još bole porazi od Hrvata iz onih čuvenih kvalifikacija.

Za razliku od prvih polufinalista Svetskog prvenstva u Rusiji, Engleska i Hrvatska odigrali su svega sedam utakmica u poslednje 22 godine.

Više uspeha je imao "Gordi Albion", ali dva poraza od "kockastih" posebno bole.

Dogodili su se u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. u Švajcarskoj i Austriji. Ne samo da je Hrvatska pobedila, već su Ostrvljani tog leta ostali kod kuće, gledajući najbolje timove Evrope preko televizije.

Hrvatska je prvo 11. oktobra 2006. pobedila na Maksimiru 2:0, a zatim u odlučujućoj utakmici pred 89.000 navijača na Vembliju - 3:2. Kada su Niko Kranjčar i Ivica Olić već u 14. minutu doneli ogromnu prednost "kockastima", delovalo je da spasa za Engleze nema.

Ipak, Frenk Lampard i Piter Krauč su za devet minuta, od 56. do 65, uspeli da poravnaju rezultat. Međutim, u 77. minutu Mladen Petrić je hladnom vodom polio engleske navijače.

Izvor: YouTube


Iz te generacije Engleza na Mundijalu u Rusiji nema nikoga. Od Hrvata su u sastavu Luka Modrić, Vedran Ćorluka i Ivan Rakitić.

Upravo njih trojica, kao i Mario Mandžukić dobro se sećaju osvete Engleza u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. "Tri lava" su demolirali "kockaste" u dva meča. Tio Volkot je dao tri, a Vejn Runi jedan gol u zagrebačkom trijumfu (4:1) septembra 2008. Mandžukić je postigao samo utešni gol...

Još većem debaklu na Vembliju naredne godine (5:1) svedočili su na terenu i klupi Mandžukić, Rakitić i Danijel Subašić. Luka Modrić nije bio u sastavu za taj meč.

Od tada se Engleska i Hrvatska više nisu sastajali, sve do 11. jula i polufinala Svetskog prvenstva u Rusiji. "Vatreni" će se u Moskvi boriti za prvo finale, a Englezi za drugo. Prvi su na plasman među četiri čekali 20 godina, a drugi 28.

Penali kobni po Ruse, Hrvatska u polufinalu

"Tri lava" gospodare Rusijom - polufinale!


Prva dva meča dve sekcije bila su prijateljska. U sklopu priprma za Euro 1996. "Gordi Albion" je i Hrvatska igrali su bez golova. U još jednom prijateljskom odmeravanju snaga 2003. Engleska je pobedila 3:1.

Jedini susret na velikim takmičenjima imali su 21. juna 2004. u Lisabonu, na Evropskom prvenstvu. Engleska je pobedila 4:2...

Izvor: YouTube
Povezano

Sve vesti