Zašto je gledanje fudbala dobro za zdravlje

Autor:

Verovatno vam "pritisak skoči" dok gledate napete utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu, ali to zapravo može da bude dobro za vas.

Zašto je gledanje fudbala dobro za zdravlje Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Gledali smo veoma napete utakmice Mundijala proteklih dana, nervirali se i "grizli nokte", vikali, navijali... Verovatno vam ni u snu ne bi palo na pamet da to zapravo može da bude dobro za vaše zdravlje - ali jeste.

Profesor Alister Barns kaže da gledanje fudbala ima dobre efekte na zdravlje ljudi, posebno starijih. Zanimljivo, on kaže da bi bilo dobro da gledamo reprize utakmice jer ćemo time podstaći mozak da stimuliše sećanje.

"Iako to obožavaoci fudbala možda ne misle dok je u toku Svetsko prvenstvo, fudbal je dobar za živce", kaže ovaj stručnjak. "Prelepa igra može dobro da utiče na vaš um i na vaše telo".

Kada je reč o starijim ljudima koji su oboleli od demencije, gledanje starih utakmica može da oživi uspomene, da ih poveže sa prošlošću i održi mozak aktivnim.

"Fudbal je igra koja se igra vašim mislima, a bilo koji sport je dobar za mozak", kaže profesor Barns.

Naime, gledanje fudbala je dobro za emocionalnu memoriju, jednu od dve glavne vrste pamćenja. Emocionalna memorija se smatra moćnijom od „činjeničkog“ pamćenja ličnih događaja, tako da ako neko može da oživi napete momente nekih događaja i stimuliše tu vrstu pamćenje, time jača aktivnost mozga.

"Sport ujedinjuje zajednice i generacije, dodiruje dušu i budi moćne emocije. Svake nedelje svedočimo pozitivnom uticaju oživljavanja zlatnih momenata u sportu na fizičko i mentalno zdravlje naših članova koji pate od demencije", kaže suosnivač dobrotvorne organizacije Sporting Memories, Toni Džejmson-Alen.

"Ti sjajni sportski trenuci mogu da vrate prelepe, pozitivne uspomene mogu da ujedine generacije i da pomognu u borbi protiv demencije, depresije i usamljenosti", ističe on.

Povezano

Sve vesti