I ovo se dešava kad ne pijete dovoljno vode

Autor:

Znamo da je voda važna za zdravlje i funkcionisanje organizma, a evo kako nedostatak vode utiče na nas.

I ovo se dešava kad ne pijete dovoljno vode Foto: Mondo/Goran Sivački

Pored toga što nedostatak vode u organizmu ometa normalno funkcionisanje organizma, umerena dehidriranost može da smanji jasno razmišljanje, upozoravaju američki naučnici.

Blaga do umerena dehidriranost dovodi do poremećaja pažnje i otežanog donošenja odluka, piše u časopisu "Medicina, nauka, sportovi, iskustvo". 

Naučnici su utvrdili da je dehidriranost posebno stvarala probleme u zadacima koji zahtevaju pažnju, motoričku koordinisanost i takozvanu izvršnu funkciju, koja uključuje, na primer, snalaženje na geografskim kartama, pravopis, računanje ili ispravljanje tekstova.

Fizička spremnost je dovedena u pitanje kada neka osoba izgubi dva odsto telesne mase, naročito nakon vežbanja u toplom okruženju. 

Naučnici su istraživali šta se tada događa u mozgu uz jednak gubitak tečnosti. Negativni učinci nisu bili dramatični, ali su rasli sa sve većim nedostatkom vode u organizmu.

Opšti simptomi dehidriranosti su: nemoć, slabost mišića, smanjeno lučenje urina i zbunjenost.

Ne treba uzimati ni previše vode i ići u drugu krajnost jer tada može da dođe do opasnog stanja - hiponatremije.

Naučnici poručuju da je potrebno pratiti boju urina - ona je vrlo svetla ako se unosi previše tečnosti, a intenzivna i tamnije žuta ako je urin dehidriran.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti