Crna Gora: Lekari demantuju optužbe iz Srbije

Autor:

Državljanin Srbije Radenko Stevanović je prilikom boravka u Crnoj Gori 2017. godine zadobio teže telesne povrede. On tvrdi da su ga lekari kući poslali bez adekvatno ukazane pomoći, dok iz KCCG demantuju njegove navode.

Crna Gora: Lekari demantuju optužbe iz Srbije Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

Radenko Stevanović je zadobio teške telesne povrede nakon pada sa velike visine prilikom boravka u Crnoj Gori 2017. godine. Zbrinut je na Ortopedsko-traumatološkoj klinici u Podgorici gde mu je, zbog otvorenog preloma desnog lakta, ugrađen spoljašnji fiksator. Problem nastaje, kako navodi Stevanović za portal RTS kada mu je predočeno da za to mora da plati 1.200 evra.

"Ja to nisam imao da platim i kaže mi – mi to moramo da skinemo, ideš u Srbiju bez fiksatora. Ja sam ih molio da mi to ostave i da vidim nekako da nađem pare da platim. Oni kažu – mi moramo to da skinemo", kaže Radenko Stevanović iz Kraljeva za ovaj portal.

Na ortopediji Opšte bolnice u Kraljevu lekarima nije jasno zašto su crnogorski lekari postupili tako, jer je pacijent mogao da se transportuje i sa običnom gips longetom, a ovako je pacijent uz prelom dobio i infekciju.

U Fondu zdravstvenog osiguranja tvrde da su Srbija i Crna Gora potpisale sporazum o socijalnom osiguranju i da je Radenko imao pravo na odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.

Radenko se u Kraljevu leči skoro 10 meseci, jednom sedmično ide na kontrolu ili previjanje.

Iz KCCG za portal MONDO oglasili su se povodom ovog slučaja u kom demantuju da je Stevanović otpušten iz bolnice, a da nije adekvatno zbrinut.

Prenosimo saopštenje u celosti:

"Pacijent D.S. iz Kraljeva, Srbija, dana 21. septembra 2017. godine, upućen je kao hitan slučaj iz Opšte bolnice Nikšić u Kliniku za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Crne Gore, zbog povreda glave (krvarenje u mozgu), grudnog koša (prelom VII i VIII pršljena po desnoj strani), desne ruke (otvoreni prelom desne nadlaktice) i prelom zgloba desnog kuka, zadobijenih pri padu sa visine oko 3m. 

Odmah po prijemu urađena je dijagnostička obrada i preoperativna priprema i istog dana hirurški zbrinut prelom ruke. Postoperativni tok je protekao uredno. Odrađene su dodatne dijagnostičke procedure i konsultativni pregledi i pacijent se otpušta sa Klinike na lični zahtjev jer je izrazio želju da nastavi liječenje u svom mjestu boravka.

S obzirom da pacijent nije imao validnu dokumentaciju o zdravstvenom osiguranju, radi smanjenja troškova liječenja prije otpusta iz naše ustanove, skinut je spoljasnji fiksator jer je bio dužani da položi kaucuju kako bi dobi revers za isti. Imajući u vidu da je pacijent izjavio da nema novca da položi kauciju, spoljni fikastor je morao da se skine te je postavljena gipsana longeta kao adekvatna imobilizacija ruke.

 Pacijent je liječen u našoj ustanovi na adekvatan način, u skladu sa medicinskim indikacijama i doktrinom, a otpušten je, podsjećamo, na lični zahtjev, jer liječenje nije završeno. Napominjemo da se radilo o politraumi (povede više sistema), odnosno o teškim  tjelesnim povredama i otvorenom prelomu ruke.

Ne treba posebno naglašavati da su svi otvoreni prelomi potencijalni izvori infekcije u daljem toku liječenja pacijenata. Pacijentu je pružena puna zdravstvena usluga bez obzira što nije imao adekvatnu dokumentaciju za zdravstveno osiguranje, gipsana imobilizacija predstavlja zamjenu za spoljnji fiksator koji je primarno postavljen tokom operativne intrvencije na laktu i ni na koji način zamjena imobilizacije nije ugrozila zdravstveno stanje povrijedjenog pacijenta", navodi se u saopštenju KCCG.

Povezano

Sve vesti