Beta

Srušena kuća Đure Jakšića u Kragujevcu

Autor:

Kuća je bila ograđena poslednjih sedam godina jer je ugrožavala bezbednost, a srušena je zbog toga što su "nadležne službe i arhitekte" rekli da ne može da se renovira, kažu iz gradske uprave.

48
A- A A+

Ilustracija Foto: Mondo/ Goran Sivački IlustracijaNa mestu srušene kuće Đure Jakšića u Kragujevcu biće podignut objekat namenjen za kulturna dešavanja i promociju šumadijskih i kragujevačkih vina u vrednosti od 20 miliona dinara, rekao je član kragujevačkog Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić.

On je za sajt grada Kragujevca rekao da je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja potpisala Ugovor o izgradnji tog objekta sa Švajcarskom agencijom za razvoj.

"Na osnovu tog ugovora švajcarska agencija će u ovom projektu učestvovati sa 35 odsto sredstava, a grad Kragujevac sa 65 odsto", kazao je Bjeletić.

Bjeletić je objasnio da je kuća bila ograđena poslednjih sedam godina jer je ugrožavala bezbednost, a srušena je zbog toga što su "nadležne službe i arhitekte" rekli da ne može da se renovira.


On je dodao da će nova kuća imati dva nivoa, u podrumskom će biti promovisana šumadijska i kragujevačka vina, dok će gornji deo kuće biti namenjen za sadržaje kulturno umetničkog stvaralaštva.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu je, prema njegovim rečima, od 2000. godine nekoliko puta tražio da ta kuća postane spomenik kulture, ali je odgovor nadležnih bio da je to nemoguće, jer nema arhitektonsku i umetničku vrednost, kao ni dovoljno relevantnih istorijskih činjenica.

Povezano

Sve vesti