• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog kiše najduža žetva u poslednjih 20 godina!

Izvor MONDO/Agencije

Zbog kiše koja pada danima još nije završena žetva žitarica koja je počela pre meseca dana i do sada je požnjeveno tek oko 80 odsto površina, rekli su danas u udruženju Žita Srbije.

  "Zbog obilne kiše i prekidanja žetve više puta, znatno je smanjen kvalitet naših žitarica", rekao je Tanjugu direktor Žita Srbije Vukosav Saković.

On navodi, da je srećom 40 odsto žetve završeno pre padavina i da se može govoriti o tome da će bar 40 odsto pšenice biti dobrog kvaliteta, kao i da će procenat stočne pšenice biti znatno povećan.

"Žetva je počela veoma rano, 9. juna, kombajni su već bili na njivama i danas mesec dana kasnije mi smo stigli svega do 80 odsto požnjevenih površsina. Žetvu smo počeli sa odličnim rezultatima i kada su prinosi u pitanju, a posebno kada je reč o kvalitetu", rekao je direktor Žita Srbije Vukosav Saković.

Kako kaže, "kiša je uticala na hektolitar koji je u padu i ispod dugogodišnjeg proseka za našu zemlju".

Alarmantno: Kiša "ubija" letinu

"Sledeći problem se odnosi na proklijala zrna. Tamo gde je pšenica polegla zbog oluje i nevremena, grada i slično, žito je uglavnom proklijalo, a posebno u oblastima gde su padavine bile izuzetno velike. Poznato je da proklijala zrna ne mogu da se koriste u ljudskoj ishrani, kao i da se ta pšenica može koristiti samo za proizvodnju stočne hrane", objašnjava Saković.

Kada je reč o prinosima, ističe da je tu situacija mnoga bolja i da su oni ove godine blizu rekordnih.

Prema njegovim rečima, u Vojvodini se očekuje prosečan prinos od oko šest tona po hektaru, pošto su se do sada kretali od pet do 8,4 tone, a u centralnoj Srbiji između četiri i šest tona.

"Očekuje se ukupan prosek za Srbiju oko pet tona po hektaru i to bi nam dalo oko 3,3 miliona tona pšenice. Srbiji je od toga potrebno 1,5 miliona tona, a sve ostalo je namenjeno izvozu. Samo treba sa ovakvim kvalitetom i veoma velikom ponudom u svetu pronaći kupce", naveo je Saković.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Пуздра

Количина преполовљена - а КВАЛИТЕТ десеткован.

special image