mondo.rs,MONDO/Agencije

BOG NAUKE: Nikola Tesla - najveći um 20. veka

U Beogradu će danas nizom manifestacija biti obeležen rođendan velikog srpskog naučnika Nikole Tesle, jednog od najpoznatijih svetskih naučnika u oblasti elektrotehnike.

24
A- A A+
grafit, mural, grafiti, nikola tesla Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Muzej "Nikole Tesle" i Muzej nauke i tehnike, povodom dana rođenja Tesle 10. jula 1856. godine pokloniće svim građanima besplatan ulaz, uz odgovarajući program.

U Galeriji "Čubrilo" na Gardošu biće otvorena izložba "Fotografije iz Teslinog albuma".

Rođendan se inače obeležava u okviru manifestacije "Tesla dani 2018" koja već peti put u čast Tesle organizuje razne programe u gradovima Srbije.

DESET stvari koje ne znate o Tesli - "Bogu nauke"


Nikola Tesla rođen je 28. juna 1856. godine po starom, odnosno 10. jula po novom kalendaru u Smiljanu u Lici, kao četvrto od petoro dece srpskog pravoslavnog sveštenika Milutina i majke Georgine.

Da li ste znali ovo o Nikoli Tesli?


Bio je jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike. 


Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator.

Otkrio je i jedan od načina generisanja visokofrekventne struje, dao značajan doprinos prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Nikola Tesla, Tesla Foto: MONDO/P. Vujić


Nikola Tesla je umro na pravoslavni Božić 7. januara 1943. godine, a sahranjen je na njujorškom groblju Fernklif 10. januara, u sanduku prekrivenom američkom i srpskom zastavom uz zvuke Šubertove "Ave Marije" i srpske tradicionalne pesme iz Prvog svjetskog rata "Tamo daleko".

Svega dva meseca kasnije Tesla je, po želji naslednika Save Kosanovića, ekshumiran i kremiran, a pepeo je čuvan u rozarijumu na njujorškom groblju sve do 1956. godine.

Posle Kosančićeve smrti, njegova rođaka Milica Trbojević prenela je Tesline ostatke u Beograd i izrazila želju da se čuvaju u Muzeju, gđe se nalaze i danas.

Povezano

Sve vesti