• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obrt u prognozi za leto: Kada stižu tropski dani

Izvor mondo.rs

Uprkos najavama vrelog perioda, meteorolozi korigovali prognoze i temperature "vratili" u granice proseka. Toplotni talasi stižu u avgustu - temperature danima iznad 30 stepeni i čak 16 tropskih noći.

 Vremenska prognoza - leto 2018. Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović



Prvobitne vremenske prognoze, pre nekoliko meseci, predviđale su toplo i sušno leto, poput prošlogodišnjeg vicešampionskog po vrelini u poslednjih nekoliko decenija. Junska i julska kišovita i poplavna "slika", međutim, poprilično odudaraju od tih najava.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kažu da je na promenu prognoze najviše uticao drastično hladniji Atlantski okean od očekivanog. Po najavama iz ovog zavoda, tokom jula i avgusta u našoj zemlji temperature će, uglavnom, biti u granicama višegodišnjeg proseka, pišu "Novosti".

Po rečima Gorana Pejanovića, iz Centra za klimatske promene RHMZ, do hladnijeg talasa tokom juna i početkom jula, osim zbog hladnijeg Atlantskog okeana, došlo je i zbog globalnog zagrevanja.

Prognoza za leto u Srbiji: VRELO!


"Zbog toga je za jedan stepen u proseku topliji vazduh na planeti, a u Srbiji za stepen i po, a samim tim topliji vazduh prima više vodene pare", objašnjava Pejanović. "Na jedan stepen dolazi oko sedam odsto više vodene pare u vazduhu, pa uz mnogobrojne procese dolazi do izlučivanja veće količine padavina".

On dodaje da su leta u poslednje tri decenije toplija u odnosu na ona od šezdesetih do devedesetih godina prošlog veka. Poslednja prognoza ovog zavoda pokazuje da će tokom jula biti promenljivo oblačno i toplo vreme, sa retkom pojavom poslepodnevnih pljuskova i grmljavina.

Period stabilnijeg i lepšeg vremena prognozira se od 21. jula do kraja meseca. Oko 24. i 27. jula predviđaju se prolazna naoblačenja, koja će usloviti pojavu lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Jutarnja temperatura vazduha biće od 17 do 21 stepen, a najviša dnevna, uz povremena kolebanja, od 28 do 33 Celzijusa, pri čemu će krajem jula dostizati i do 35. podeoka.

"Tokom jula, srednja temperatura vazduha biće za oko stepen ispod proseka u južnim i centralnim krajevima Srbije, a u Vojvodini za oko stepen iznad proseka", kaže Pejanović. "Tokom avgusta se očekuje srednja temperatura vazduha za stepen iznad proseka, uglavnom u severnim i istočnim delovima Srbije, dok se u ostalim delovima očekuje u granicama višegodišnjeg proseka. Prosečna srednja temperatura za Beograd u julu je 24, a u avgustu 23,7 celzijusa".

Opet kiša i grmljavina!

Tokom avgusta je moguća pojava toplotnih talasa - perioda sa kontinuiranim nizom veoma toplih dana.

"Broj tropskih dana u julu, kada maksimalna temperatura vazduha prelazi 30 stepeni, u nižim predelima biće u intervalu od osam do 13, a očekuju se i dve tropske noći u ovom periodu i pet u Beogradu, kada temperatura neće padati ispod 20 stepeni", kaže on.

Tokom avgusta predviđa se 10 do 16 tropskih dana i dve tropske noći. U prestonici bi moglo da ih bude čak šest.

Klimatski izgledi pokazuju da će količina padavina tokom jula biti iznad višegodišnjeg proseka u većem delu Srbije, kaže Pejanović. "U jugozapadnoj Srbiji kiše će biti čak 50 odsto iznad proseka, dok se na severu očekuje deficit, za oko 30 odsto manje. U brdsko-planinskim predelima moguća je veća količina padavina, naročito u jugozapadnim delovima Srbije. Tokom avgusta se očekuju veće količine padavina u severnim i zapadnim delovima Srbije, za oko trećinu više padavina u odnosu na prosek".

Novo UPOZORENJE: Kiša sve do vikenda!


Po rečima profesora Vladimira Đurđevića iz Instituta za meteorologiju, klimatske promene poslednjih decenija doprinele su tome da nema tipičnih godišnjih doba, da su česti vremenski ekstremi i promenljivo vreme, kao i nagli prelazi iz izuzetno visokih u niske temperature i kišu. Zbog svega toga danas je mnogo teže nego pre odrediti srednju temperaturu ili prosek za neko godišnje doba.

"Običnom posmatraču se, recimo, može učiniti da je na osnovu serije kišnih dana leto sveže i manje toplo, a da zapravo prosek pokaže suprotno", kaže prof. Đurđević za "Novosti".

"Baš to i jeste slučaj ovog leta. Osim toga, pre nekoliko meseci mediji su se utrkivali ko će da objavi veću senzaciju o tome kako nas očekuje pakleno leto, pa laicima dugoročna prognoza, bombastično interpretirana, sada izgleda kao obmana".

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ma

Ajde da vidimo i to čudo. Možda nam stigne leto do kraja godine.

El joj ovo slika za

Pasos?

Misa

Meni odgovara ovo vteme

special image