mondo.rs

Pao još jedan brzinski rekord (FOTO VIDEO)

Autor:

Folksvagenov električni automobil osvojio Pajks Pik

0
A- A A+

Krajem juna Folksvagen je osvojio Pajks Pik, jedan od najviših vrhova Stenovitih planina, koji je ujedno i krajnja tačka čuvene trke "Pikes Peak International Hill Climb".

S obzirom da je dugačka 20 kilometara i da ima 156 krivina, mnogi je porede sa Nirburgringom. Ipak, ovo nije klasična trkačka staza, jer je u pitanju magistralni planinski put sa visinskom razlikom od skoro 3.000 metara i prosečnim nagibom od 7,2 procenata.

"Oduvao" Nirburgring (FOTO, VIDEO)

Trke na ovoj deonici se održavaju od 1916. godine, a rekordno vreme od 7:57.148 je postavio Romejn Dima koji ovaj krivudavi put prešao za volanom električnog modela "I.D. R Pikes Peak". Novo vreme je za 16 sekundi bolje od prehodnog rekorda koji je postavio Sebastajan Leb vozeći, takođe posebno, pripremljeni "pežo 208 T16 Pikes Peak".

Jubilej VW R odeljenja

U pitanju je vozilo posebno pripremljeno za osvajanje ovog uspona, čije električni motori razvijaju 680 konjskih snaga, a do 100 km/h ubrza za samo 2,25 sekundi.

Folksvagen je pripremio ovaj model za samo 250 dana, a odlikuje se posebnim pogonom, baterijama i aerodinamikom. Ujedno, on je i najava VW električne serije I.D. čiji prvi modeli stižu 2020.

Pogledajte kako je izgledao ovaj poduhvat sniman iz helikoptera:

Izvor: YouTube/Volkswagen Motorsport

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti