Palma: Srebrenica nije genocid, "Oluja" jeste

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma upitao je danas kako se zove kada neko protera ili pobije sve pripadnike jednog naroda i uništi mu svu imovinu.

6
A- A A+
oliver ivanović sahrana, palma, dragan marković Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Palma je danas, povodom godišnjice dešavanja u Srebrenici 1995, rekao da su Haški tribunal i sud u Beogradu sudili odgovornima za ratni zločin u Srebrenici, ali da ni Haški tribunal ni sudovi u Sarajevu, Zagrebu i Prištini nisu osudili najteže ratne zločince koji su počinili najveće zločine nad srpskim narodom od Drugog svetskog rata.

"Od porodice Zec u Zagrebu, do Kosova i Metohije niko nije odgovarao za zločine nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije. Srebrenica nije genocid, ali Oluja jeste. Za razliku od Srebrenice, u Oluji je po naređenju tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, proterano svo srpsko stanovništvo iz tadašnje Republike Srpske Krajine. Oni koji su ostali su pobijeni, a svi gradovi i sela u kojima su živeli Srbi zapaljeni i uništeni", naveo je Markovih u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Marković je upitao kako se to to zove kada neko protera ili pobije sve pripadnike jednog naroda i uništi mu svu imovinu.
To se, ukazao je, desilo u Hrvatskoj, na Kosovu i Metohiji, kao i u Bosni i Hercegovini van Republike Srpske.

Marković je pozvao Bakira Izetbegovića da odgovori na pitanje gde su Srbi iz Sarajeva i ostalih gradova na području Federacije BiH i šta se sa njima dešavalo od 1992. do 1995.

Čeda u Srebrenici: Došao sam zbog mog naroda

"Ko ih je ubijao, držao u logorima i proterao. Ko je ubio 3.500 Srba i zapalio sva srpska sela oko te iste Srebrenice?", upitao je Marković.

Zaključio je da je 90-ih godina prošlog veka, na području bivše Jugoslavije došlo do građanskog rata, potpaljenog od nekih velikih sila i tu leži odgovor na sva pitanja.

"Jedini genocid koji se desio posle Drugog sveta rata zove se 'Oluja'?", poručio je Marković u pisanoj izjavi.

Povezano

Sve vesti