MONDO/Agencije

TRAGEDIJA:Otac četvoro se ubio zbog duga za struju

Miroslav Stojanović (44) iz Jelašnice kraj Niša izvršio je samoubistvo u porodičnoj kući. Rođaci kažu da nije mogao da podnese siromaštvo. Šestočlanoj porodici nedavno isključena struja zbog duga - od 22.000 dinara. Reagovao i EPS.

157
A- A A+

samoubistvo, teambuilding Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Njegova sestra Stana Stojanović izjavila je za televiziju Belami da je Miroslav govorio u poslednje vreme da će da se ubije jer nema para da izdržava svoja četiri deteta, a da ga je dotuklo isključenje struje.

"Poslao je ženu sa decom kod njene majke u Niš, a on je sinoć popio etiol. Kad se vratila videla je da se ubio", rekla je Stojanovićeva.

Upucao se u glavu ispred restorana u Borči?

Ona je kazala da snaja nema para da sahrani njenog brata.

"Da mi nismo došli danas ne bi imala ni hleb deci da kupi", izjavila je Stojanovićeva.

Rođaci Miroslava Stojanovića su istakli da se porodica 1999. godine doselila sa Kosova u Srbiju, a pre tri godine se nastanila u kuću koju im je obezbedio Komesarijat za izbeglice.

Rođaci kažu da Miroslav i njegova supruga nisu imali posao i da su živeli od socijalne pomoći.

EPS REAGOVAO: BESPLATNA STRUJA SAMO PO ZAKONU

JP Elektroprivreda Srbije uputio je danas molbu svim socijalno ugroženim građanima da se prijave organima lokalne samouprave i iskoriste mogućnost da dobiju besplatne kilovat-sate.

EPS je reagovao ovakvim saopštenjem samo nekoliko sati posle vesti o samoubistvu Miroslava Stojanovića u Nišu zbog duga za struju.

EPS je dodao da je Miroslavu Stojanoviću iz Jelašnice kod Niša u aprilu upućeno upozorenje pred obustavu isporuke električne energije za dug od 22.000 dinara, a da je na dan 11.7.2018. dug dostigao 35.000 dinara.

Miroslav Stojanović (44) izvršio je samoubistvo u porodičnoj kući, a njegovi rođaci kažu da nije mogao da podnese siromaštvo i to što je njegovoj šestočlanoj porodici nedavno isključena struja zbog duga od 22.000 dinara.

"EPS nema mogućnosti da socijalno ugroženim građanima pomogne, osim na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu, koju je usvojila Vlada Srbije. Potrebno je da se socijalno ugroženi građani prijave službi socijalne zaštite u svojoj lokalnoj samoupravi", naveli su u saopštenju.

Dodaju da nemaju zakonsko ovlašćenje da određuje nivoe socijalne ugroženosti građana, niti da samovoljno određuju ko ima pravo na besplatne kilovat-sate.

"U više navrata EPS je apelovao na socijalno ugrožene građane da se prijave nadležnim organima lokalne samouprave i iskoriste mogućnost da dobiju besplatne kilovat-sate.", naveo je EPS i dodao da je na osnovu uredbe o energetski ugroženom kupcu, umanjenje računa za električnu energiju u 2017. godini koristilo je oko 70.000 domaćinstava mesečno.

Povezano

Sve vesti