Viši sud potvrdio: Legalna Komora koju vodi Tintor

Autor:

Viši sud u Beogradu potvrdio je legalnost izbora uprave Advokatske komore Beograd (AKB) na čijem je čelu predsednik Jugoslav Tintor, saznaje Tanjug.

0
A- A A+
muzej srpskog lekarskog društva tas vaga presuda suđenje Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Viši sud je doneo presudu kojom je odbio kao neosnovanu tužbu advokata Nebojše Avlijaša i Vladimira Šoškića kojom su tražili da sud se ponište sve predizborne radnje, kao i izbori za rukovodstvo AKB koji su održani 13. maja 2017. godine.

Presuda

"U uslovima nepostojanja legitimnog UO AKB nakon presude Višeg suda, jedino je skupština AKB kao najviši organ Komore, prema Statutu AKB mogla da preuzeti ovlašćenja UO, i u tom cilju je donela sve zakonite odluke koje regulišu izbor organa upravljanja AKB, tako što je na svoje dve sednice 8. i 23. aprila 2017. godine donela pravovaljanu odluku da se izborna skupština zakaže za 13. maj i da se izborni postupak za organe upravljanja AKB sprovede", navodi se u presudi.

Ovom odlukom sud je potvrdio da je izborna skupština AKB 13. maja održana u skladu sa Statutom AKB, odnosno da su sve preduzete radnje povodom tih izbora bile pravovaljane, iako ih i dalje osporava jedan deo advokata okupljenih oko advokata Vladimira Gajića.

Ovo je prvostepena presuda i na nju se može izjaviti žalba Apelacionom sudu u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka presude.

Tanjugu je u Višem sudu potvrđeno da je taj sud doneo presudu kojom su odbijeni kao neosnovani tužbeni zahtevi Nebojše Avlijaša i Vladimira Šoškića koji su zahtevali da sud poništi sve radnje preduzete u vezi izbora u AKB zakazanih za 8. april 2017. godine i održanih 13. maja 2017. godine.

Kao neosnovani su odbijeni i zahtevi da se poništi i odluka o sazivanju vanredne Skupštine Advokatske komore Beograda 29. marta 2017. godine, zatim odluka vanredne Skupštine tužene AKB održane 8. aprila 2017. godine, odluka Radnog tela Skupštine AKB za pripremu izbora od 28. aprila 2017. godine o održavanju Izborne skuštine u AKB 13.maja 2017. godine u Svečanoj sali opštine Stari Grad u Beogradu.

CIRKUS I BRUKA beogradskih advokata

Takođe su odbijeni zahtevi da se poništi odluka izborne komisije o utvrđivanju rezultata glasanja za nosioce funkija i članove organa AKB na izborima 13.maja 2017.godine, kao i rešenje Verifikacione komisije o potvrđivanju mandata nosilaca funkcije i članova organa AKB koji su izabrani na Izbornoj skupštini AKB 13.maja 2017.godine.

Viši sud je u presudi podsetio da Upravni odbor AKB na čijem je čelu bio (sada pokojni) Slobodan Šoškić nije mogao da donosi nijednu statutarnu odluku jer su članovima Upravnog odbora, odlukom Višeg suda od 21. decembra 2016. godine poništeni mandati.

Povezano

Sve vesti