Suđenje Stanišiću: Ko je komandovao "Paukom"?

Autor:

Odbrana Jovice Stanišića tvrdila je danas pred haškim sudom da svedok optužbe Dejan Slišković "izmišlja", a Slišković je ostao pri iskazu da je Stanišić bio komandant operacije "Pauk" u zapadnoj Bosni 1994-95. godine.

2
A- A A+

Svedok, tadašnji pripadnik Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD) Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, rekao je juče da je učestvovao u toj operaciji zajedno s Crvenim beretkama, Srpskom dobrovoljačkom gardom koju je vodio Željko Ražnatović Arkan, Škorpionima i drugim srpskim snagama.

Posvedočio je da je kao dvadesetogodišnjak bio član obezbeđenja Stanišićeve komande na Petrovoj Gori, u samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini, odnosno u Hrvatskoj.

"Pauk" posredan dokaz

Iako optužnica Stanišića i Simatovića ne tereti za zločine tokom operacije "Pauk", tužioci o njoj izvode dokaze kao o obrascu delovanja optuženih kao aktera udruženog zločinačkog poduhvata koji je, kako tvrde, predvodio predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Stanišić, tadašnji šef SDB Srbije, optužen je zajedno s prvim komandantom Crvenih beretki Frankom Simatovićem-Frenkijem za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportacije Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Po optužnici, te zločine počinile su Crvene beretke, Arkanova garda, Škorpioni, koji su bili jedinice SDB Srbije, kao i druge paravojske pod njenom kontrolom.

Navedene i druge srpske snage, tokom operacije Pauk, borile su se protiv Petog korpusa Armije BiH kako bi na vlast u Velikoj Kladuši vratile Fikreta Abdića.

Abdić se prethodno sukobio s vlastima u Sarajevu i proglasio je Autonomnu Regiju Zapadna Bosna, što je izazvalo međumuslimanski rat.

Tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja, Stanišićev branilac Vejn Džordaš pitao je svedoka "ko je bio komandant operacije Pauk".

"Jovica Stanišić", odgovorio je Slišković, dodajući da je Stanišić izdavao naređenja drugooptuženom Simatoviću-Frenkiju.

Upitan na osnovu čega je to zaključio, svedok je odgovorio: "Na osnovu toga što su Jovici Stanišiću na komandno mesto dolazili Ratko Mladić, Milan Martić, Fikret Abdić, Milorad Ulemek-Legija, Stojan Župljanin i drugi, zaključio sam da je on glavnokomandujući".

Ponovio je da je Stanišić tada bio "u uniformi".

Branilac Džordaš predočio je svedoku da se Stanišić u zvaničnom ratnom dnevniku operacije Pauk spominje "samo dva puta za šest meseci", na šta je Slišković kazao da ga to "ne čudi", jer "neće pisati o samom sebi".

Na sugestiju branioca da svedok nikada nije čuo Stanišića kako izdaje naređenje Ulemeku-Legiji, koji je tada bio u Ražnatovićevoj SDG, Slišković je kazao da se "naređenja ne izdaju samo usmeno".

Upitan kako onda zna da je Stanišić bio nadređen Ulemeku, svedok je odgovorio da je to zaključio po Ulemekovom ponašanju i poštovanju koje je ukazivao Stanišiću. Ulemeka je, kako je rekao, video da "najmanje tri puta" dolazi u Stanišićevu komandu.

"Ne znam zašto bi Legija imao iste oznake kao i mi... Imao je oznake Arkanove garde, koje su odjednom nestale i sad ima iste oznake kao mi i dolazi na naše komandno mesto", rekao je on.

Toj komandi bili su, po svedoku, potčinjeni i Škorpioni koji su takođe učestvovali u operaciji Pauk.

Na pitanje kome je izdavao naređenja drugooptuženi Simatović, svedok je rekao da su od njega naređenja dobijali komandiri taktičkih grupa, među kojima su bili Ulemek-Legija i oficir Crvenih beretki Srbije Radojica Božović.

Suđenje Stanišiću: "Video sam kako Arkan ubija"

Slišković je rekao i da je Božović bio oficir njegove jedinice i da je dolazio na Stanišićevo komandno mesto. "Ne mogu da zamislim da je dobijao naređenja od nekog drugog kad je tu šef tajne policije", kazao je svedok.

Na pitanje branioca "da li je lično video Stanišića kako izdaje naređenje Božoviću", svedok je odgovorio: "Lično nisam".

Upitan da li je Stanišić odlazio na teren, Slišković je odgovorio da je čuo da je šef SDB Srbije jednom bio u izviđanju i da su drugi borci bili "oduševljeni njegovim veštinama".

"Kojim veštinama", pitao je branilac. "Veštinama u izviđanju", odgovorio je svedok.

"Vi ste izmislili da je veliki broj pripadnika JATD bio u borbenim dejstvima u Velikoj Kladuši", tvrdio je advokat Džordaš, sugerišući da su oni bili angažovani samo na obezbeđenju i izviđanju.

"Ne izmišljam, pod zakletvom sam i ne bih se igrao s tim", uzvratio je Slišković, potvrđujući, međutim, da je on lično pretežno radio na obezbeđenju i izviđanju.

Na poziv advokata Džordaša da navede koji su ratni zločin počinili pripadnici JATD, svedok je naveo da je od svog komandira čuo da je jedan snajperista pogodio ženu u Velikoj Kladuši i da je time bio "ushićen".

Upitan "koje je zločine počinio dok je bio u Arkanovoj SDG" 1995. posle Pauka, Slišković je rekao: "Ja nisam počinio nikakav zločin u SDG".

Rekao je da su u Ražnatovićevoj gardi, međutim, bili ljudi koji su tamo "pobegli od zakona" ili oni koji su već bili osuđeni.

Sliškovića će sutra unakrsno ispitivati odbrana drugooptuženog Simatovića.

Povezano

Sve vesti