SMRT ZA DRONOVE: "Overen" srpski top 40mm (VIDEO)

Autor:

Na Pasuljanskim livadama je danas uspešno izvedeno gađanje ciljeva u vazduhu modernizovanim sistemom protivavionskog topa 40 milimetara PASARS 16.

24
A- A A+

Ovim topom naša trupna PVO dobija daleko veće mogućnosti i dobija sredstvo koje će moći da potpuno, zaštićeno, sa vrlo visokim nivoom mobilnosti, prati mehanizovane jedinice i da im pruži zaštitu od ciljeva u vazdušnom prostoru, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Ovo oruđe, takođe, treba da bude okosnica odbrane naše Kopnene vojske i od nove generacije savremenih ciljeva, kao što su dronovi i bespilotne letelice, a u narednoj fazi i od vođene municije protivnika", rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.

Izvor: Tanjug

Ništa bez obučenog ljudstva

Ministar je čestitao pripiadnicima 98. vazduhoplovne brigade koji su izveli izvanredno gađanje i koji su za ovo gađanje dobili odličnu ocenu, što, kako je rekao, takođe govori da se pored tehnike, moraju imati i dobro obučeni ljudi. "Obuka je nešto što jeste prioritet i Vojske Srbije i Ministarstva odbrane i to je nešto na čemu ćemo i dalje insistirati", poručio je ministar Vulin.

Gađanju je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je tom prilikom poručio da je razvoj domaće tehnike na prvom mestu od sopstvenih sredstava i od sopstvene pameti.

"U stanju smo da za daleko manje novca i u daleko kraćem vremenskom periodu, obezbedimo sredstva za koja bi nekim drugima trebalo više novca i više vremena", rekao je ministar Vulin.

Ministar je kazao da se modernizovana verzija našeg PASARS-a od 40 milimetara na ovom gađanju pokazala kao izvanredno oruđe i kao nešto što će značajno doprineti većoj borbenoj gotovosti naše RViPVO, ali i naše Kopnene vojske.

Istakao je da očekuje da će do kraja godine ne samo PASARS, već i više desetina različitih borbenih sistema, oružja i oruđa, ući u naoružanje naše vojske, na čemu će se intenzivno raditi.

Prema rečima pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića današnje gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru modernizovanog sistema topa 40 milimetara PASARS 16, izvršeno je u okviru plana ispitivanja na putu ka uvođenje u naoružanje ovog sistema.

Vojničina: Milica rizikovala život da spase ženu

"Zadovoljni smo rezultatima koje je postigla posada iz 98. vazduhoplovne brigade zajedno sa stručnjacima iz Vojnotehničkog instituta. Planirano je da taj sistem uđe u naoružanje Vojske Srbije do kraja godine i da započne serijska modernizacija. Videli smo mogućnost oruđa da bude automatski navođeno sa modernizovanog sistema radara 'Žirafa', da prati ciljeve u vazduhu i da na vreme otvara vatru i prema rezultatima koje smo dobili", rekao je Miloradović.

Srbija stvarno zatražila S-300 sisteme od Rusije?

Dodao je da će ta verzija modernizacije sa topom 40 milimetara biti završena do kraja godine, a zatim sledi uređivanje odgovarajućeg raketnog sistema.

Gađanju na poligonu Pasuljanske livade prisustvovao je i komandant RViPVO brigadni general Duško Žarković, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Povezano

Sve vesti