Škola i droga: Deci psiholozi, roditeljima kazne

Od prvog septembra u školama širom Srbije biti zaposleno 155 psihologa u cilju borbe protiv narkomanije, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

18
A- A A+
lekovi, lek, depresija, tablete, antidepresiv, pilule, zdravlje, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Šarčević je za jednu beogradsku televiziju rekao da su u toj borbi najvažniji roditelji, koji moraju da brinu za svoju decu i da sarađuju sa školama na prevenciji i borbi sa narkomanijom jer, kako je rekao, "sve potiče iz porodice".

Test na drogu samo kod kuće

Testovi za detekciju korišćenja droge, kako napominje ministar, ne mogu se koristiti na deci, "jer to zakon zabranjuje", pa to mogu da rade sami roditelji i zato su bitni Saveti roditelja.

"Škola nije jedino i glavno mesto, jer sve potiče iz porodice. Briga roditelja za svoje dete mora da bude velika. Mi smo u sistemskom Zakonu o obrazovanju postavili mnoge stvari. S jedne strane edukacije, s druge saradnja i s treće kazna za one koji to ne rade", rekao je Šarčević.

Šarčević je kazao da je Ministarstvo prosvete stožer ideje Komisije za borbu protiv narkomanije u okviru koje se sarađuje sa drugim ministarstvima.

"Škole rade. Imaju programe prevencije droge", rekao je Šarčević, ali i ponovio da smatra da bi priču o borbi protiv naromanije u školskim klupama trebalo izmestiti u porodicu, kao i da država mora da bude jasnija i stroža po pitanju kažnjavanja roditelja.

Šarčević je naveo da se svega deset odsto roditelja odazove na skupove organizovane s namerom da se roditelji edukuju o narkomaniji i prevenciji. Sada se, kako kaže, uvode mere gde će direktori škola biti nagrađivani ukoliko se ti stranci budu više posećivali.

Šarčević kaže da ima dosta načina da se roditelji više uključe u celu priču, pa na kraju krajeva i kazne.

Povezano

Sve vesti