Drž'te se matorci!

Autor:

Legendarni rokeri slave godišnjicu postojanja benda.

Na današnji dan 1962. godine u londonskom klubu "Marki" na sceni su se prvi put službeno pojavili legendarni The Rolling Stones! Danas, nakon 56 godina, i dalje su najpopularniji rokenrol sastav na svetu - "loši momci" od kojih je i poteklo čuveno "se*s, droga, rokenrol".

Nažalost, ova parola bila je i njihova životna filozofija, te se zbog nje i menjao sastav benda, ali oni koji su ostali i ne nameravaju da se zaustave jesu Mik Džeger (74) i Kir Ričards (74).

Oni su od pedesetih bili prijatelji u osnovnoj školi u Dartfordu, a onda su se njihove porodice razdvojile. Prijateljstvo je obnovljeno 1960. slučajnim susretom na železničkoj stanici.

Prvi sastav pored njih dvojice činili su Brajan Džouns (gitara, usna harmonika), Ijan Stjuart (klavijature), Mik Ejvori (bubnjevi) i Dik Tejlor (bas).

Izvor: YouTube/The Rolling Stones

"Stonsi" muzičku popularnost stiču već prvim albumom iz 1964. godine i vrlo brzo su poneli titulu najpopularnijeg sastava na svetu - ali posle Bitlsa. Oprečno opštem mišljenju, članovi Bitlsa i Stonsa bili su dobri prijatelji - imidž anti-Bitlsa i loših momaka bio je samo marketinški trik.

Osim po oštrom bluz/rok zvuku koji ih je u najvećoj meri odvajao od Bitlsa, pratio ih je i zao glas da su "loši momci", pobunjenički sastav Londona. Bili su i pioniri Britanske invazije, kako je nazvan period prelaska britanske rokenrol muzike u Ameriku. Imali su buntovni duh koji nije priznavao okove društva.

Ovo niste znali o Kitu Ričardsu

Godine 1967. Džeger i Ričards su uhapšeni i optuženi za posedovanje droge nakon policijske racije na Ričardsovom imanju u Saseksu. Pušteni su uz kauciju zahvaljujući pritisku obožavalaca. Grupa je zatim snimila singl "We Love You", kao zvaničnu zahvalnost vernim obožavaocima uprkos tome što je taj singl shvaćen kao napad na njihove progonitelje (tabloid, policiju i sudstvo). Snimak je sadržao zvuke koraka i zatvaranja vrata ćelije za koje se pričalo da su uzeti iz tajnog snimka iz zatvora gde je Ričards zadržan tokom noći.

Izvor: YouTube/The Rolling Stones

Brajan Džouns je bio originalni vođa benda, međutim, on je 1969. godine bio primoran da napusti bend zbog prevelikog konzumiranja droge, nakon čega se povukao u svoj dom u Kentu, u kuću čiji je prethodni vlasnik bio pisac "Vinija Pua" A. A. Miln. Nešto više od mesec dana nakon što su Stonsi održali besplatan koncert u Hajd parku u Londonu, Džouns je nađen mrtav na dnu svog bazena, okružen statuama Kristofera Robina i Vinija Pua.

Iako je njegova smrt zavedena kao nesrećni slučaj, uzrok davljenja do danas ostaje nepoznanica. Frenk Torogod, u to vreme radnik na Džounsovom imanju, tvrdio je da je to bilo ubistvo, čime su se uzroci i motivi Džounsove smrti još više zamaglili.

Istorijski momenat: "Stonsi" i Kubanci! (VIDEO)

Već 43 godina "kamenčići" se kotrljaju u sastavu Mik Džeger (74), Kit Ričards (74), Čarli Vots (77) i Roni Vud (71), a The Rolling Stones i dan-danas drže rekord za najveći rok koncert u istoriji - na plaži Kopakabana u Riju 2006. godine, kada je bilo čak 1,5 miliona gledalaca. Njihove pesme ("I Can't Get No) Satisfaction", "Jumpin' Jack Flash" i "Brown Sugar" smatraju se svojevrsnim himnama rokenrola. Povodom nedavne turneje Mik Džeger je rekao:

"Doći će vreme kada više ne budemo želeli ovo da radimo, iz bilo kog razloga - ali ovog leta ne razmišljam o tome. Nismo za penziju."

Izvor: YouTube/TheRollingStonesVEVO

Povezano

Sve vesti