Srpska posla: Vole da stoje u redu, pa to ti je!

Autor:

Srbin će uvek gunđati što mora da stoji u redu ispred šaltera, i to mu "vlast ne omogući" da posao završi elektronski "iz fotelje" (ko sav normalan svet), ali kada ima takvu mogućnost on odabere - isti taj šalter, podaci su APR-a.

5
A- A A+
šalter, redovi na šalterima, čekanje u redu Foto: MONDO/Goran Sivački Ilustracija

Od početka godine u Srbiji osnovana su 9.902 nova preduzeća, što je rast od 2,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, međutim, svega tri procenta preduzetnika je svoje firme registrovalo elektronskim putem, podaci su Agencije za privredne registre (APR).

Podaci ukazuju na to da se građani i dalje najčešće odlučuju da "prošetaju do APR-a", čekaju na šalterima ali i da papire za registraciju pošalju poštom, iako je od početka godine sve to moguće obaviti elektronski.

RADI! Registrovao radnju a da nije bio na šalteru

Oko 78 odsto preduzetnika je svoje registracione prijave za osnivanje podnelo lično, dolaskom na šalter u beogradsku kancelariju i 13 organizacionih jedinica APR-a ili preko jedne od 135 opštinskih kancelarija s kojima APR ima saradnju.

"Poštom je svoje prijave poslalo 19 odsto budućih preduzetnika, dok je svega tri procenta preduzetnika podnelo elektronsku registracionu prijavu", navode u APR-u.

Novih preduzetnika više je za 6,32 procenta od početka godine u odnosu na isti period prošle, a od januara do kraja juna ove godine iz Registra je obrisano 11.259 preduzetnika što je za 7,88 procenata više nego u istom periodu protekle godine.

Povezano

Sve vesti