Oborena presuda za UP Stari grad

Autor:

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su članovi Upravnog odbora ugostiteljskog preduzeća Stari Grad ad Beograd bili osuđeni na kazne kućnog zatvora uz oduzimanje imovinske koristi.

1
A- A A+
Euri, Euro, Novac, novčanice, Evro, Evri Foto: MONDO/Samir Cacan

Tom odlukom naloženo je da se pred Specijalnim sudom ponovi suđenje predsedniku UO privrednog društva UP "Stari Grad" Beograd Slavenu Kantaru i članovima UO Vojislavu Radakoviću i Alekseju Raskazovu povodom optužbi da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju, objavljeno je danas na sajtu Apelacionog suda.

Vraćanje novca

Istom odlukom Specijalni sud je bio naložio oduzimanje protivpravne imovinske koristi pribavljene krivičnim delom i to od jedne kompanije iz Kanade u iznosu od 1.822.000 evra, zatim od jedne kompanije sa Britanskih Devičanskih ostrva u iznosu od 1.225.000 evra, i od jedne kompanije iz Velike Britanije u iznosu od 800.000 evra.

Kantar i ostali se optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal terete da su kao kao članovi UO stranim kompanijama pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 325.165.416,40 dinara, u periodu od 25. aprila 2004. godine do 3. maja 2006. godine.

To su navodno učinili neosnovanim isplatama naknada za usluge konsaltinga, marketinga i menadžmenta za potrebe privrednog društva, a koje nisu izvršene, smatralo je tužilaštvo.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud navodi da se osnovano žalbom branilaca okrivljenih ukazuje da su nejasni razlozi prvostepenog suda kojim se zaključuje da je postupanjem okrivljenog nastupila šteta u ukupnom iznosu od 325.165.416,40 dinara, u kom iznosu je stranim kompanijama pribavljena protivpravna imovinska korist.

Takođe sud smatra da je ostalo je nejasno ko je oštećen u ovom slučaju jer se UP Stari grad nije pridružilo krivičnom gonjenju okrivljenih i nije istaklo imovinsko-pravni zahtev za naknadu štete, već da se naprotiv izjasnilo suprotno i da štete nije bilo.

Oslobođen Mišković!

"Izjasnilo se da su konsultantske usluge stranih kompanija zaista izvršene i da je od toga Stari grad imao samo koristi, kako kroz unapređenje poslovanja, tako i kroz povećanje dobiti, da se o tome vodilo računa prilikom kupovine Starog grada", navodi Apelacioni sud.

Kantar i Radaković su ukinutom presudom bili osuđeni na po godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor (nanogicu), a Raskazov na od godinu i po dana kućnog zatvora.

Povezano

Sve vesti