Koliko vode treba da pijete leti

Autor:

Količina vode koju bi trebalo da unosite tokom toplih letnjih dana će vas možda iznenaditi...

Koliko vode treba da pijete leti Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Tokom toplih letnjih dana više vremena provodimo napolju i fizički smo aktivniji. Zbog svega toga, jako je važno da hidriramo organizam jer telo leti gubi više tečnosti, pa je i lakše da dehidriramo.

Koliko bi vode trebalo da unosimo da se to ne bi desilo? Evo šta kažu stručnjaci.

Koliko vode treba da unesemo leti

Potrebe za unošenjem vode zavise od kilaže i tipa građe, kaže dijetetičarka i nutricionistkinja Loren Minćen.

"Tačna količina vode koju treba uneti zavisi od osobe, ali se aktivnim odraslim osobama generalno preporučuje između dva i četiri litra. Potrebe za vodom takođe variraju u skladu sa promenom spoljašnje temperature", kaže Minćen.

Međutim, ona kaže da bi oni koji vežbaju verovatno trebalo da unose i više vode jer je mišićima potrebno više vode da bi normalno funkcionisali i da bi se masa održala.

"Telo naporno radi da bi se rashladilo i zbog toga se pojačano znojimo", kaže dijeteričarka i nutricionistkinja Emi Šapiro. "Važno je da nadoknadimo tečnost koju gubimo znojenjem kako bismo sprečili dehidrataciju. Jedan od najboljih načina da to postignemo je da pijemo vodu češće tokom dana, čak i pre nego što osetimo da smo žedni".

Da biste utvrdili koliko vama lično vode treba, Šapiro savetuje da svoju visinu podelite sa dva, i dobijeni broj je količina vode u uncima koliko treba da pijete (jedna unca je 0,02 litra). Dakle, ako ste visoki 180 centimetara, treba pijete 90 unca dnevno, što je oko 2,6 litara vode dnevno.

Znaci da ste dehidrirali

Boja urina može da vam otkrije da li vam je potrebno više vode. Šapiro i Minćen kažu da bi boja urina trebalo da bude slična boji limunade, a ako je tamniji od toga, trebalo bi da pijete više vode.

Umor, suva koža, grčenje mišića, konstipacija i ošamućenost takođe su indikatori dehidratacije.

I starost takođe utiče na količinu vode koja nam je potrebna. "Primetili smo da smo manje žedni što smo stariji", kaže Andrea Mos.

"Naš mehanizam žeđi slabi sa godinama, tako da je dobra ideja da steknete naviku da tokom dana pijete dosta vode, u svakom uzrastu, kako biste ostali optimalno hidrirani", kaže Mos.

Pijte vodu, ali unosite je i kroz hranu

Konzumiranje hrane koja ima visok sadržaj vode takođe pomaže u hidriranju organizma.

"Jedenje voća i povrća doprinosi zdravoj hidrataciji organizma", kaže Šapiro. "Leti je lubenica, na primer, sjajan izbor jer sadrži dosta vode".

Krastavci, celer, brokoli i spanać takođe su namirnice koje bi trebalo da jedete kako biste hidrirali organizam.

Minćenova ističe da se dosta polemisalo oko toga da li je dodavanje elektrolita vodi ili ispijanje vode sa povećanom pH vrednošću dobro. Elektroliti su minerali koij održavaju ravnotežu količine vode u telu i pH nivoa u telu.

Ona kaže da ništa od toga, ni elektroliti ni povećana pH vrednost neće da škode, ali generalno preporučuje da se držite obične vode jer je tako najjednostavnije. Dodaje i da je voda sa elektrolitima dobra za one koji vežbaju i znoje se često i mnogo.

Kada je reč o mineralnoj vodi, Šapiro kaže da je sasvim OK da je pijete, ali da ona ne bi trebalo da vam zameni običnu vodu.

Iako ćete verovatno češće "trčati" u toalet, veoma je važno da unosite dovoljno vode - i inače, ali leti posebno.

Povezano

Sve vesti