mondo.rs

Neobične "nuspojave" u trudnoći

Autor:

U trudnoći dolazi do brojnih promena na telu, a o nekima od njih se malo govori.

Neobične "nuspojave" u trudnoći Foto: MONDO/Zora Ćirković

Žene u trudnoći primećuju različite promene na telu, pa nije nimalo iznenađujuće kada primete i neke čudne "nuspojave". Dok neke mogu da budu prilično alarmantne, stručnjak kaže da je važno da znate šta je normalno a šta ne, i savetuje da potražite savet lekara ako ste zbog nečega zabrinuti. Bolje je da budete sigurni da je sve u redu, nego da brinete...

U svakom slučaju, Val Vilkoks iz organizacije NCT koja se bavi roditeljstvom otkriva nekoliko neobičnih nuspojava koje se javljaju u trudnoći.

1. Stopala postaju veća

Većina budućih majki primećuje da stopala otiču u trudnoći, ali tek nekolicina njih shvata da stopala zaista postaju veća.

"Očigledno stvari postaju veće u trudnoći, ali jedna od najneočekivanijih je da će se i stopala povećati. Ipak, to se dešava jer sada održavaju veću kilažu", kaže Vilkoks.

Ona dodaje da je to jedna od promena koje nastaju u trudnoći, ali ostaju trajne. Neke žene kažu da im stopala u trudnoći porastu za pola ili ceo broj.

2. Plava boja "tamo dole"

Razumemo da biste uspaničile kada biste pogledale svoj polni organ i videle da je prilično poplaveo. Ali, ne brinite previše jer je reč samo o protoku krvi.

"U telu žene se u trudnoći proizvodi više krvi, tako da ti delovi tela kroz koje protiče dosta krvi mogu malo da promene izgled - da dobiju plavu ili ljubičastu nijansu", kaže Val.

3. Više pljuvačke

Neke žene proizvode dosta više pljuvačke u trudnoći, a razlog za to su najverovatnije hormonske promene.

"Neke žene primećuju da gutaju mnogo više pljuvačke nego inače, a neke čak moraju i da je ispljunu", objašnjava stručnjak.

4. Više dlačica na telu

To se ne dešava svim trudnicama, ali mnoge primećuju promene kada je reč o maljama.

"Kod nekih trudnica kosa postaje gušća i sjajnija, što je divna strana trudnoće. Ali, kod nekih se dešava da im dlačice rastu svuda po telu. Posebno se dešava da se kod žena razvije linija tamnih dlačica koje se pružaju od intimne zone do pupka".

Razlog za to su najverovatnije, opet, hormonske promene, ali Val objašnjava da postoji mogućnost i da ta linija pomaže bebama da se orijentišu prema grudima - jer, znamo da bebe na početku vide samo u crno-belim tonovima.

5. Utrnulost ruku

Što je trudnoća bliže kraju, to trudnicama više otiču ruke jer se zadržava više tečnosti, a to može da dovede do nekih neobičnih nuspojava.

"Pošto u telu buduće majke ima više tečnosti, to može da stvori pritisak na tetive, zbog čega trudnice imaju osećaj da su im šake utrnule. To uglavnom ne predstavlja veliki problem, ali ako osećate bol, vredi da porazgovarate sa lekarom".

6. Grčevi

Veoma je neprijatno kada vas usred noći probude grčevi, a zamislite kako to izgleda kada ste u poodmakloj trudnoći.

"Veoma se često dešava da trudnice imaju grčeve, posebno noću i posebno u nogama i stopalima. Neke žene kažu da im pomaže ako se malo istegnu pre odlaska na spavanje".

7. Svrab

Razne stvari mogu da budu uzrok svraba u trudnoći, a neki od tih uzroka su opasniji od drugih, upozorava Val.

Kako stomak raste da bi beba imala mesta, normalno je da koža pomalo svrbi. "Neke žene primećuju da im koža postaje osetljivija u trudnoći, tako da losioni i kupke za tuširanje koje su ranije koristile sada mogu da im ne prijaju".

Ali, kod nekih budućih majki se svrab javlja na neobičnim mestima.

Ako vas svrbe dlanovi ili tabani, Val kaže da bi trebalo da razgovarate sa lekarom.

"Postoji stanje koje se zove intrahepatične holestaza, koje se kod trudnica razvija kada jetra i žučni kanal ne funkcionišu kao inače. To bi trebalo proveriti testiranjem krvi jer se povezuje sa većim rizikom od mrtvorođenja".

Vilkoksova ističe da postoji i drugo stanje PUPPS koje ima veze samo sa kožom i nije opasno za bebu, ali je iritantno jer koža konstantno svrbi.

8. Probadajući bol u vagini

Neke žene u trudnoći povremeno osećaju bol u intimnoj zoni - onaj oštar, probadajući bol.

"Bol može da bude veoma oštar. Ako je prolazan, verovatno nemate razloga za brigu, ali ipak uvek razgovarajte sa lekarom ako ste zabrinuti. U najvećem broju slučajeva bol se javlja zbog povećanog pritiska na karlicu".

9. Promene na pupku

Primetićete možda da se u trudnoći menja izgled pupka, a možda ćete čak povremeno osetiti i bol u tom području.

"Najčešće u drugom tromesečju, kada stomak brže raste, brojni ligamenti koji podržavaju matericu su pod pritiskom i istežu se. Neke žene kažu da im se pupak potpuno izravnja, a nekima 'ispadne' napolje. Vrlo je verovatno da će se vratiti posle porođaja", kaže Val.

10. Tragovi krvi

To je nešto što nikada ne bi trebalo da ignorišete. U većini slučajeva to nije znak nečeg ozbiljnog, ali najsigurnije je da odete kod lekara.

"Koliko god da se pojavi krvi, čak i ako je samo tačkica, idite kod lekara. Nekim ženama se dešava da povremeno primete tragove krvi u trudnoći, tako da to ne mora da znači ništa strašno. Ali, kada prvi put to primetite, idite kod lekara".

11. Kratak dah

Još jedna nuspojava u trudnoći je borba sa kratkim dahom.

"U trećem tromesečju rastegnuta materica ispunjava veliki deo abdomena, gura dijafragmu i žene imaju i za trećinu smanjen kapacitet pluća. Zato se dešava da gotovo ostanete bez daha dok izađete uz stepenice. Ali, ako vam se to stalno dešava, razgovarajte sa doktorom o tome da li je stalan kratak dah normalan".

12. Bebi mozak

Mnoge žene su suočavaju sa tim u trudnoći - odu u drugu sobu da uzmu nešto, ali zaborave zašto su došle, ili ključeve od kuće greškom stave u frižider.

U većini slučajeva je to potpuno bezopasno, ali je važno da znate da to može da bude rani znak prenatalne ili postnatalne depresije. Ukoliko primećujete da umor koji vas potpuno obuzima, anksioznost ili depresiju, važno je da što pre potražite pomoć.

"Situacije poput tih da stavite telefon u frižider u trudnoći su normalne, ali ako ste zabrinuti da li je sa vašom glavom sve u redu, razgovarajte sa lekarom, posebno ako ste stalno tužni".

Val dodaje da ljudi pogrešno pretpostavljaju da trudnice "moraju da budu presrečne", pa je ženama koje se suočavaju sa nekim drugačijim emocijama teško da se sa tim izbore.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti