Jagodinci u čudu: Pogledajte šta su našli u šumi!

Autor:

Dragan Miladinović iz Jagodine je danas ubrao tri gljive, "velike puharke" (Lengermania gigante), jednu od najlekovitijih gljiva na našim prostorima, od kojih je jedna teška čak 3,5 kilograma.Toplo i kišno vreme, sa visokim postotkom vlage u šumama Pomoravlja, Resave i Levča pogodovalo je rastu pečurki, jestivih i otrovnih, a lekari, toksikolozi i infektolozi upozoravaju i savetuju veliki oprez zbog trovanja, koje neretko igrozi celu porodicu.

Miladinović je izjavio Tanjugu da je "pečurke pronašao na šumovitom proplanku u Bresju, nedaleko stare Fabrike kablova".

Miladinović tvrdi da je "poznavalac" gljiva, kaže da "bere samo one koje dobro poznaje".


Međutim, stručnjaci ovih dana upozoravaju građane da nije retkost da se pogreši, a "trovanje često ima smrtonosni ishod".

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Ćupriji, gde dolaze pacijenti sa teškim oblicima trovanja, ovih dana je bila jedna osoba.

Konzumirala je tzv. "zavodnicu", gljivu sličnu lisičarki. Gljiva nije smrtonosno otrovna, ali izaziva stomačne tegobe, proliv, povraćanje...

Lekari u domovima zdravlja kažu da je bilo "lakših oblika trovanja, koji su lečeni ambulantno".

"Sa rastom broja pečurki, raste i broj otrovanih i mogu se očekivati u narednom periodu", rekli su lekari Tanjugu i savetuju da se "ne konzumiraju gljive iz prirode".

Ne treba ih ni brati ni jesti, jer i najiskusniji berači i gljivari pogreše, pa uberu otrovnu, i onda zlo i naopako, ističu medicinari.

Među najotrovnije, toksikolozi i lekari ubrajaju zelenu pupavku (amanita phalloides) koja kod dece "izaziva smrtnost u gotovo 100 odsto slučajeva, kod starijih u 50 odsto".

Simptomi trovanja gljivama


Smrtonosna količina je oko 20 grama sirove gljive.

Toksičnost "želene pupavke" se ne smanjuje termičkom obradom (kuvanjem ili pečenjem), niti dužim držanjem u zamrzivaču.

Lekari podsećaju da su prvi simptomi trovanja mučnina, gađenje, povraćanje, dijareja (proliv), bolovi u trbuhu i javljaju se šest do 24 sata posle konzumiranja.

Obično se otruje cela porodica, jer svi za obrok jedu spremljene gljive, a težina trovanja "zavisno od količine toksične supstance koju su uneli u organizam".

Povezano

Sve vesti