Rešena misterija: Evo gde je otputovao Dačić

Afrika je destinacija na koju je otišao srpski šef diplomatije. Preciznije - bratski Mozambik, kako sam kaže.

Dačić je juče zagolicao pažnju javnosti, pošto je, gostujući na RTS rekao da tokom dana ide na put, ali je odbio da kaže gde. "Danas idem na put, a neću reći gde. Nek Pacoli razmišlja", rekao je tada Dačić.

Agencije danas prenose poruke koje je u Mozambiku izrekao Dačić:

Srbija želi da ima što bolje odnose sa afričkim zemljama, kao i veću spoljnotrgovinsku razmenu, jedna je od ključnih Dačićevih teza.

Izrazio je i zadovoljstvo zbog posete bratskom Mozambiku i zahvalio na gostoprimstvu svom kolegi Žoze Pačeku.

Mozambik je država na istočnoj obali Afrike. Okružena je Južnoafričkom Republikom, Svazijem, Zimbabveom, Zambijom, Malavijem i Tanzanijom.

"Naše prijateljstvo je tradicionalno, iz vremena bivše Jugoslavije i predsedika Tita i vremena borbe naroda Mozambika za nezavisnost i slobodu. Nastavljamo tradiciju Jugoslavije, Srbija je sukcesor i u tom pogledu želimo što bolje odnose sa svim zemljama Afrike", naglasio je on.

Kako je rekao Dačić, iako imamo bogatu istoriju naših odnosa, saradnja između dve zemlje nije dovoljno razvijena i nema čestih bilateralnih poseta.

"Mi to treba da promenimo, zato bi bilo veoma važno da se realizuju bilateralne posete u Srbiji, da dođe moj kolega u posetu i potpišemo razna dokumenta, sporazume i protokole o međusobnoj saradnji. Treba da radimo na saradnji naših biznis krugova, pošto je naša ekonomska razmena oko 11 miliona evra, a može da bude mnogo veća", rekao se šef srpske diplomatije.

Dačić je kazao da se nekada mnogo studenata iz Mozambika, zemlje na jugoistoku Afrike, školovalo u Srbiji i da je naša zemlja spremna ponovo da razvija takvu vrstu saradnje i ponudi stipendije.

Zahvalio je Mozambiku na razumevanju problema teritorijalnog integriteta Srbije, koji je narušen jednostranim proglašenje nezavisnosti od strane Kosova.

"Deo naše teritorije je jednostrano proglasio secesiju bez saglasnosti Srbije i to je apsolutno protiv međunarodnog pravnog poretka i sistema. Mi želimo da se rešnje tog problema nađe u dijalogu, ali jednostrano proglašenje secesije i stvaranje država može da uništi međunarodni pravni poredak", rekao je Dačić.

On je podsetio da je poslednja bilateralna poseta Srbije i Mozambika realizovana pre 18 godina.

Poručio je da je Srbija prijatelj Mozambika u Evropi, dodajući da su bivša Jugoslavija i predsetnik Josip Broz Tito dali veliki doprinos borbi naroda Afrike za oslobođenje od kolonijalizma.

Povezano

Sve vesti