Rešena misterija: Evo gde je otputovao Dačić

Afrika je destinacija na koju je otišao srpski šef diplomatije. Preciznije - bratski Mozambik, kako sam kaže.

Rešena misterija: Evo gde je otputovao Dačić  Foto: google maps

Dačić je juče zagolicao pažnju javnosti, pošto je, gostujući na RTS rekao da tokom dana ide na put, ali je odbio da kaže gde. "Danas idem na put, a neću reći gde. Nek Pacoli razmišlja", rekao je tada Dačić.

Agencije danas prenose poruke koje je u Mozambiku izrekao Dačić:

Srbija želi da ima što bolje odnose sa afričkim zemljama, kao i veću spoljnotrgovinsku razmenu, jedna je od ključnih Dačićevih teza.

Izrazio je i zadovoljstvo zbog posete bratskom Mozambiku i zahvalio na gostoprimstvu svom kolegi Žoze Pačeku.

Mozambik je država na istočnoj obali Afrike. Okružena je Južnoafričkom Republikom, Svazijem, Zimbabveom, Zambijom, Malavijem i Tanzanijom.

"Naše prijateljstvo je tradicionalno, iz vremena bivše Jugoslavije i predsedika Tita i vremena borbe naroda Mozambika za nezavisnost i slobodu. Nastavljamo tradiciju Jugoslavije, Srbija je sukcesor i u tom pogledu želimo što bolje odnose sa svim zemljama Afrike", naglasio je on.

Kako je rekao Dačić, iako imamo bogatu istoriju naših odnosa, saradnja između dve zemlje nije dovoljno razvijena i nema čestih bilateralnih poseta.

"Mi to treba da promenimo, zato bi bilo veoma važno da se realizuju bilateralne posete u Srbiji, da dođe moj kolega u posetu i potpišemo razna dokumenta, sporazume i protokole o međusobnoj saradnji. Treba da radimo na saradnji naših biznis krugova, pošto je naša ekonomska razmena oko 11 miliona evra, a može da bude mnogo veća", rekao se šef srpske diplomatije.

Dačić je kazao da se nekada mnogo studenata iz Mozambika, zemlje na jugoistoku Afrike, školovalo u Srbiji i da je naša zemlja spremna ponovo da razvija takvu vrstu saradnje i ponudi stipendije.

Zahvalio je Mozambiku na razumevanju problema teritorijalnog integriteta Srbije, koji je narušen jednostranim proglašenje nezavisnosti od strane Kosova.

"Deo naše teritorije je jednostrano proglasio secesiju bez saglasnosti Srbije i to je apsolutno protiv međunarodnog pravnog poretka i sistema. Mi želimo da se rešnje tog problema nađe u dijalogu, ali jednostrano proglašenje secesije i stvaranje država može da uništi međunarodni pravni poredak", rekao je Dačić.

On je podsetio da je poslednja bilateralna poseta Srbije i Mozambika realizovana pre 18 godina.

Poručio je da je Srbija prijatelj Mozambika u Evropi, dodajući da su bivša Jugoslavija i predsetnik Josip Broz Tito dali veliki doprinos borbi naroda Afrike za oslobođenje od kolonijalizma.

Sve vesti