Hapšenje radikala: "Pita se Ustav, a ne Hag"

Autor:

Ministarka pravde Nela Kuburović obratila se pismom predsedniku Mehanizma (Trubunala) u Hagu povodom žalbe Tužilaštva na prepuštanje "slučaja srpskih radikala" srpskom pravousđu.

9
A- A A+
sns, jadranka joksimović, zorana mihajlović, nela kuburović, nikola selaković Foto: Mondo/Goran Sivački

Rešenje Višeg suda u Beogradu u kojem se kaže da nisu uspostavljene pretpostavke za hapšenje funkcionera Srpske radikalne stranke, Petra Jojića i Vjerice Radete, i njihovu predaju je činjenica koja se ne može dovesti u pitanje - Pravilnik suda u Hagu nije zakon, a sudovi u Srbiji rade po Ustavu i zakonu, navela je ministarka pravde Nela Kuburović u pismu predsedniku Mehanizma u Hagu Teodoru Meronu.

Hag: Tužilaštvo se žali, hoće "nazad" Radetu

Kako prenose današnje "Večernje novosti", povod za njeno obraćanje je najavljena žalba tužioca Dijane Elis na odluku sudije Ajdina Sefi Akaja da slučaj u kome se srpski radikali terete za nepoštovanje suda i podmićivanje svedoka u procesu protiv lidera SRS Vojislava Šešelja ustupi Srbiji.

Elis je taj potez ocenila kao "nerazuman i neopravdan".

Haški sud odlučio: Radikalima suditi u Srbiji

Na optužbe tužioca, u pismu u koje su "Novosti" imale uvid, Kuburović ističe da "se radi o proizvoljni kvalifikacijama, ličnim uvredama i terminologiji neprimerenoj službenoj korespondenciji".

Ministarka podseća i da je Srbija ispunila sve obaveze i da se broj naloga suda i tužilaštva meri hiljadama.

Povezano

Sve vesti