Tramp "ošamario" Terezu Mej

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da sporazum o slobodnoj trgovini sa Velikom Britanijom ne bi mogao da se ostvari ukoliko britanska premijerka Tereza Mej sprovede plan o mekom razlazu sa EU.

25
A- A A+

Ako Britanija zadrži bliske ekonomske odnose sa članicama EU, SAD će "pregovarati s Evropskom unijom umesto sa Velikom Britanijom", rekao je Tramp u intervjuu za britanski tabloid "San".

Prema njegovim rečima, plan zadržavanja uskih ekonomskih odnosa sa Briselom ostavlja Veliku Britaniju previše blizu Uniji da bi bio moguć novi transatlantski trgovinski sporazum.

Packe i gradonačelniku Londona

Predsednik SAD se obrušio i na gradonačelnika Londona Sadika Kana, za koga je rekao da "užasno vodi glavni grad". Tramp je kritikovao gradonačelnika Londona jer se, kako je naveo, nije suprotstavio teroristima i optužio ga je za porast kriminala u britanskoj prestonici, prenela je agencija Rojters. Gradonačelnik Londona odmah je odgovorio da je apsurdno da američki predsednik Donald Tramp krivi imigrante za porast kriminala u tom gradu.

Zaključenje sporazuma o slobodnoj trgovini sa SAD bio je jedan od ključnih ciljeva zagovornika Bregzita (Brexit, izlazak Britanije iz EU) iz Konzervativne stranke.

PRETIO IZLASKOM IZ NATO? Tramp vikao na saveznike

Ako potpišu sporazum koji želi Mej imali bismo posla sa Evropskom unijom umesto sa Velikom Britanijom, i u tom slučaju naš trgovinski sporazum verovatno neće biti postignut, kazao je Tramp.

Pored toga, predsednik SAD je ocenio da bi bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson, koji je veliki zagovornik Brexita, posebno "tvrdog", zbog neslaganja s Mej oko izlaska iz EU bez mnogo pregovora s Briselom, podneo ostavku, bio odličan premijer.

"Nikoga ne poredim, samo kažem da bi on bio izvrstan premijer. Mislim da ima ono što je potrebno", rekao je Tramp, dodavši da ne isključuje mogućnost da se sastane s njim.

Francuska: EU će se boriti protiv Trampove destabilizacije

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan rekao je danas da će se Evropa boriti protiv napora američkog predsednika Donalda Trampa da "destabilizuje" EU i potkopa međunarodnu saradnju. Le Drijan je rekao da Tramp "ne može da toleriše činjenicu da postoji grupa kao što je Evropska unija" ali "Evropa neće dozvoliti da bude destabilizovana", prenela je agencija AP. Šef francuske diplomatije rekao je da Tramp veruje jedino u konfliktne odnose i optužio ga je da pokušava da uništi multilateralne napore u podsticanju trgovine, borbi protiv klimatskih promena i aktivnosti u vezi nuklearnog programa Irana.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders odmah je pokušala da ublaži tu izjavu, navodeći da Tramp "poštuje i voli" britansku premijerku i da nikada ništa ružno nije rekao o njoj, jer smatra da je dobra osoba.

Britanski državni sekretar za spoljnu politiku Alen Dankan sa svoje strane je rekao da Tramp voli kontrovezu i da je to njegov stil, dodajući da ne smatra njegovu izjavu nepristajnom.

Međutim, Trampova izjava je izazvala negodovanje britanskih poslanika koji smatraju da to može da ugrozi bilateralne odnose.

Bivši američki ambasador u Londonu u vreme Baraka Obame, Entoni Gadner ocenio je Trampovu izjavu "potpuo neprihvatljivom" i "bez presedana" jer je izjavio dao na britanskom tlu tokom zvanične posete.

Britanski Gardijan potom je komentarisao da je Tramp pokazao "koga lično više voli i kakvu vrstu Bregzita želi za Veliku Britaniju".

Trampova izjava dolazi kao šamar Terezi Mej koja je američkog predsednika dočekala s crvenim tepihom, ocenio je AFP.

Povezano

Sve vesti